Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många björnar får skjutas i Jämtland

Annons

I jämtland får det i år skjutas 60 björnar när björnjakten startar den 21 augusti. De 60 björnarna kommer att fördelas på fyra olika områden. Nytt för i år är också att det är möjligt att bedriva licensjakt med hjälp av åtel.

Det finns vissa områden i länet där det är nödvändigt att minska stammen på grund av de skador som björnarna orsakar rennäringen. Det gäller främst i de västra delarna av länet.

Länsstyrelsen har delat in länet i norr och söder med en uppdelning på 30 björnar i varje område.

Enligt uppgifter som baseras på jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan har björnstammen i länet minskat stadigt sedan 2008. Därför ska färre björnar skjutas i år för att balansera populationen på cirka 650 björnar, vilket är det mål som Viltförvaltningsdelegationen beslutat om 2011.

– Vi bedömer att vi är i närheten av förvaltningsmålet, men för att säkerställa en god regional förvaltning av länets björnpopulation är det av stor vikt att vi i länet kan genomföra en ny björnspillningsinventering med stöd från Naturvårdsverket, säger Mikael Wallén, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Den senaste inventeringen gjordes 2006 och ligger i dag tillsammans med jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan, som grund för beräkningen av björnstammens storlek.