Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många björnar får skjutas i Jämtland

I jämtland får det i år skjutas 60 björnar när björnjakten startar den 21 augusti. De 60 björnarna kommer att fördelas på fyra olika områden. Nytt för i år är också att det är möjligt att bedriva licensjakt med hjälp av åtel.

Det finns vissa områden i länet där det är nödvändigt att minska stammen på grund av de skador som björnarna orsakar rennäringen. Det gäller främst i de västra delarna av länet.

Länsstyrelsen har delat in länet i norr och söder med en uppdelning på 30 björnar i varje område.

Enligt uppgifter som baseras på jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan har björnstammen i länet minskat stadigt sedan 2008. Därför ska färre björnar skjutas i år för att balansera populationen på cirka 650 björnar, vilket är det mål som Viltförvaltningsdelegationen beslutat om 2011.

– Vi bedömer att vi är i närheten av förvaltningsmålet, men för att säkerställa en god regional förvaltning av länets björnpopulation är det av stor vikt att vi i länet kan genomföra en ny björnspillningsinventering med stöd från Naturvårdsverket, säger Mikael Wallén, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Den senaste inventeringen gjordes 2006 och ligger i dag tillsammans med jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan, som grund för beräkningen av björnstammens storlek.