Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så letar regeringen ny landshövding

I processen med att hitta en ny landshövding i Jämtland efter Britt Bohlin söker regeringen efter en person med social förmåga och politisk fingerfärdighet.

Annons

Landshövdingar är en av få chefstjänster i statlig förvaltning där regeringen inte använder sig av ett öppet förfarande, utan letar namn på egen hand.

– Arbetet med att brett sondera vem regeringen tror passar är ett helt internt arbete, säger Petra Kjellarsson, pressekreterare för civilminister Stefan Attefall.

Frågan bereds inom socialdepartementet.

Det finns en del kriterier som regeringen har med sig när efterträdaren till Britt Bohlin ska utses och processen med att matchad dessa mot lämpliga namn pågår.

– Det är mycket sociala kontakter och landshövdingen ska ha förståelse för den politiska världen, men man behöver inte ha jobbat som politiker, säger Petra Kjellarsson.

– En person som skulle vara jättebra som landshövding i ett län kanske inte är det i ett annat län på grund av olika intressen eller personlighetstyp. Den som blir aktuell ska vilja själv också.

Om ett regeringsbeslut föreligger före eller efter årsskiftet framstår som oklart.

– Regeringen är fullt medveten om när förordnandet för Britt Bohlin går ut och målet är att det ska vara en landshövding så snart som möjligt på plats, säger Petra Kjellarsson.