Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så klarar vi välfärden

Vi önskar oss likvärdig vård, skola och omsorg, var vi än bor i landet. Det svarar nästan varenda svensk enligt en undersökning från SKL. Men det ser inte ut så. Skillnaderna är stora mellan Sveriges 290 kommuner och 20 landsting. Tyvärr riskerar klyftorna att öka om kommunerna inte värnar om det lokala företagsklimatet. 

Det är företagen som får kommunerna att blomstra. Det som skapar liv och rörelse över hela Sverige är de företagare som vågar ta över en vårdcentral eller starta en blomsterbutik, som törs satsa på en ny industrianläggning, en dansutbildning. Dessa företagsamma människor behöver tydliga signaler från politiker och tjänstemän – de behöver veta att det finns en långsiktig näringslivspolitik som gör att de vågar ta det där viktiga steget som skapar ett företag – eller som får det att växa.

Det krävs ett strategiskt förhållningssätt som välkomnar och stärker företagande. Först då kan jobben och välfärden garanteras på längre sikt. Det är kommunledning, nämndledamöter och tjänstemän som har ansvaret att styra kommunen i rätt riktning.

Det är stora skillnader i Jämtlands kommuner vad gäller handläggningstider och kostnader för olika tillstånd som företag berörs av. Skillnader som riskerar att snedvrida konkurrensen mellan kommunerna och på så vis påverka det lokala företagsklimatet och företagens förutsättningar.

Skattesatsen är olika hög, hemtjänsten prioriteras olika, det tar olika lång tid att få bygglov. Resultatet syns i plånboken, i hur trygg man känner sig, hur man blir behandlad inom vården.

Välmående kommuner har råd att erbjuda trygghet, en bra skola och fungerande kollektivtrafik. I kommuner som mår bra byggs det bostäder och nya förskolor. Där finns butiker och apotek, där finns framtidstro. Vi bor i ett Sverige där antalet äldre stiger, liksom kostnaderna för vård och omsorg, men de kommuner som kan locka barnfamiljer och ungdomar klarar bättre svåra utmaningar. De som tvärtom är motsträviga och dyra att bo i blir förlorare. Vem vill starta företag där? Vem vill anställa? Vem vill köpa hus?

Tillfälliga stöd och bidrag i partiernas nationella program kan aldrig ersätta ett gott lokalt företagsklimat, för näringslivet behöver frisk luft varje dag – inte syrgas i stunden. Länets företagare är samstämmiga; företagsklimatet i Jämtland måste bli bättre för att klara jobben och välfärden för framtiden!

Susanne Andersson Pripp, First Hotell Ett, Ruth Berglund, Strukturrutan, Hans Boberg, Nya Närvården, Pernilla Gravenfors, Cooperhill, Mikael Martinsson, Infigo Consulting, Gunilla Olsén Eriksson, Autotjänst-Laitis , Pär Skytt, KGH Customs Services , Ola Toftegaard, Svenskt Näringsliv, Peter Vomacka, Hackås Precisionsgjuteri, Mattias Wikner, Wikners i Persåsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel