Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så klarar du rötmånaden

Se upp med hur du hanterar maten de närmsta veckorna, för nu är rötmånaden här.
Köttet härsknar, mjölken surnar och risken för magsjuka ökar.

Mellan slutet av juli och slutet av augusti blir maten lättare dålig.

Värmen och luftfuktigheten, som är vanlig vid den här tiden ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror lätt blir skämda under den månad som kommer.

Det är inga problem hemma där vi har kyl och frys men när det grillas på verandan eller då vi ska äta buffé på terrassen kan maten snabbt bli dålig.

– Om man sitter ute och äter ska man inte ta fram mer än vad man äter. Ta hellre fram mindre och låt resten stå i kylskåpet så länge, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Man bör även vara extra noga med handhygienen sär du hanterar livsmedel så att bakterier inte ska spridas till maten.

I hamnen i Östersund är Patrik Ramsell på väg ut på Storsjön med vänner. På däck står kylväskor som Patrik håller på att fylla med ispåsar.

– Jag tänker inte så mycket på att maten håller dåligt den här tiden, efterson vi oftast har med oss uteslutande flytande föda som dessutom är konserverad i burkar, säger Patrik Ramsell och ler.

Kompisgänget brukar i stället äta innan de lägger ut från hamnen.

– Nu är det ju ingen konst eftersom krogstråket öppnat och hamnen kryllar ar matställen, men vid något tillfälle har vi även köpt pizza och fått den utkörd hit till båten, säger Patrik Svensson.