Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan våldet mot kvinnor minskas

Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett stort samhällsproblem.

Forskningen visar att det är mycket vanligt med återfall hos män som dömts för våld mot sin partner. Vi har fortfarande en lång väg kvar för att förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor. Därför presenterar Alliansens arbetsgrupp för jämställdhet i dagarna flera konkreta förslag som ska förbättra situationen för våldsutsatta och minska våld mot kvinnor.

Tanken är att förslagen ska angripa problematiken på flera olika fronter. Den som utsatts eller riskerar att utsättas för våld kunna räkna med ett bra stöd från samhället, effektiva och rimliga straff måste kunna utdömas och inte minst viktigt är det förebyggande arbetet.

2007 lanserade Alliansregeringen en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor med 56 olika åtgärder. Sammanlagt har en miljard satsats på de olika åtgärderna. Viktiga insatser som gjorts är att utbilda poliser för att stärka deras kompetens i bemötande och utredning av denna brottslighet, inrättande av en dygnet-runt öppen hjälptelefon med professionell bemanning och en skärpning av kommunernas skyldighet att hjälpa brottsoffer.

Men, nu går vi vidare med ytterligare förslag som kan vässa samhällets möjligheter att förhindra våld mot kvinnor. Tre konkreta åtgärder som Alliansens arbetsgrupp för jämställdhet föreslår är:

Värna de utsattas frihet. Det måste vara den som slår eller förföljer som ska få sin frihet begränsad, inte brottsoffret. Den som bryter mot ett besöksförbud ska kunna tvingas bära elektronisk fotboja.

Stoppa återfallen. Tillgången till behandling för sexual- och våldsförbrytare måste förbättras. Detta är ett mycket viktigt steg för att kunna få ner återfallsfrekvensen. Obligatorisk eftervård för den som dömts för sexualbrott eftersom återfallsrisken är hög i denna grupp måste prövas.

Förbättra omhändertagandet av våldtagna. Sjukvårdens bemötande av våldsutsatta ska bli bättre. Nationellt centrum för kvinnofrid har tagit fram både utbildningsmanualer och bevissäkringsmaterial för akutsjukvården. Vi vill att detta så kallade rape kit sprids till alla sjukhus över hela landet.

De kvinnor som utsätts för ett våldsbrott bär inte bara på de fysiska ärren efter en misshandel eller en våldtäkt, utan också på psykiska ärr. Brottet leder i de flesta fall till att kvinnan som drabbats begränsas i sitt liv på grund av att hon känner en rädsla för vissa situationer, personer eller platser. Inte sällan leder våldsbrott till långa sjukskrivningar och försämrad ekonomi för brottsoffret.

De åtgärder vi nu föreslår ska förhoppningsvis leda till att problemen med mäns våld mot kvinnor minskar. Att ta itu med problematiken är vår skyldighet och ytterst en mycket angelägen jämställdhetsfråga.

Hillevi Engström (M)

Jämställdhetspolitisk talesperson

Saila Quicklund (M)

Förbundsordförande och Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel