Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan jorden räddas

Härom dagen inföll Världsmiljödagen. Det var en bra dag att bli vegetarian och sluta upp med att döda och äta försvarslösa djur.

Vår gigantiska köttkonsumtion skadar nämligen världsmiljön.

För det fösta orsakar den en överhettad planet. Enorma växthusgasmoln av koldioxid, metan och lustgas släpps ut från industriell uppfödning av kycklingar, kor, får och grisar.

För det andra äter köttkonsumtionen upp vår planet. Ungefär 30 procent av jordens isfria landyta avvänds till boskapsuppfödning och foderodling. Enorma skogsområden skövlas varje år. Och världens befolkning förväntas öka med 3 miljarder.

För det tredje dricker köttkonsumtionen upp vårt vatten. Jordbruket konsumerar 70 procent av det vatten som finns tillgängligt.

För det fjärde förgiftar köttkonsumtionen land och hav. Kväve, fosfor och nitrater läcker ut från gödselsjöar. En tredjedel av Östersjöns botten är död.

För det femte göder köttkonsumtionen världshungern. Varje år dödas många miljarder individer i djurindustrin. Mat som hade kunna mätta många munnar i fattiga länder köps upp och ges som kraftfoder till köttindustrin i rika länder.

Genom att äta vegetariskt kan vi som konsumenter göra en konkret och viktig insats för hela ekosystemet med djur, människor och natur. Men det är också viktigt att i höstens val rösta på ett parti som har en konkret politik för att matpriset ska avspegla miljöpåverkan.

Jonas Norberg, medlem i Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel