Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan framtiden byggas i Östersund

Östersunds kommun vill profilera sig som en attraktiv kommun att såväl bo i som att turista i. För att nå detta mål måste det finnas attraktiva närområden för allmänheten att begagna såväl sommar som vinter.

Det går inte att leva på bara närheten till fjällvärlden, en fin djurpark och ett fantastiskt Jamtli. Det behövs stora ytor nära staden i attraktiva lägen där människor enkelt kan idka ett rörligt friluftsliv såväl som att bara njuta av tillvaron.

Därför är det för mig obegripligt att kommunen nu planerar att bygga kontor och bostäder på Östersunds egen playa, Storsjö strand. Lika obegripligt är det att tillåta nya villor att byggas alldeles nedanför Frösötornet och där också reservera mark för ett eventuellt kommande hotell. Kommunen behöver inte bostäder och arbetsplatser i exklusiv miljö för några få utan stora gönområden för allmänheten. Jag är säker på att kommande generationer kommer att svära över de korttänkta politiker som 2010 inte såg möjligheten med att behålla stranden och berget intakt för kommande generationers rekreationsbehov.

Vi hade tidigare en stadsarkitekt som var benhårt emot att tillåta ny bostadsbebyggelse på Östberget. Tack vare honom har vi fortfarande ett intakt rekreationsområde på detta berg. Förstör nu inte detta genom att nagga det i kanten med ny bostadsbebyggelse utan fortsätt att utveckla berget till förmån för allmänheten. Samma sak med Storsjö strand. En smal strandpromenad för allmänheten kan inte ersätta de stora grönytor som skulle kunna utvecklas till gagn för såväl våra egna innevånare som sommar- och vinterturism. Mark för bostadshus, villor och kontor finns det på andra håll i kommunen.

Tänk er i stället vad en centrumnära camping skulle kunna betyda för folklivet i staden under sommaren. Eller ett nästa generations badhus med kallbadmöjligheter i laguner direkt i Storsjön. Beachvolleyplaner, curlingis för allmänheten, bouleplaner och så vidare. Utvecklingsmöjligheterna är obegränsade för såväl Storsjö strand som för Östberget, bara marken är tillgänglig.

Ytterligare ett outnyttjat område är F4. Där har det inte gått så långt som till detaljplaner ännu men risken finns att politikerna inte där heller har förmågan att vara tillräckligt visionära.

F4 skulle passa utmärkt som en stor konferesanläggning inte minst för säkerhetskonferenser med sitt unika läge i en fantastisk miljö och närheten till flygplatsen. Där skulle stora idrottscuper för ungdomar kunna hållas med plats i de stora hangarerna.

Tyvärr verkar det som om den kommunala beslutsprocessen med utställning av planer med mera är lite av ett spel för galleriet, då besluten redan är fattade inom stängda rum och möjligen förhandlade med privata exploatörer i förväg. Allmänhetens åsikter väger i dessa fall lätt och kommer inte till uttryck i ändring av planerna.

Så jag kan bara vädja till politikerna, Tänk på framtiden när ni tar beslut om översikts- och detaljplaner för det går inte att senare vrida klockan tillbaka.

Olof T Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel