Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan fler flytta till länet

Det är angeläget att skapa underlag för fler människor att flytta hit. Därför måste politiken underlätta för fler och växande företag, för större rörlighet på fastighetsmarknaden och för kreditgarantier vid nybyggen.

Vi i Centerpartiet vill att staten ska kunna ge garantier med upp till 90 procent av produktionskostnaden, för att underlätta nyproduktion på landsbygden av bostäder, industrilokaler, butiker och andra verksamhetslokaler.

För att frigöra hus som i dag bara används som fritidshus föreslår vi även en sänkning av reavinstbeskattningen. På så sätt blir fler fritidshus permanentboenden och det kommer att lysa i fler fönster under mörka höstkvällar när semestrar och älgjakt är slut.

Brist på tillgängliga bostäder och kommersiella lokaler, samt svårigheter att bygga nya, är ett stort problem på landsbygden i Jämtlands län.

Många vill bo i mindre orter, men får inte tag på en bra bostad. Särskilt stor är bristen för unga och äldre som söker ett lämpligt, billigt boende. Det saknas också lämpliga lokaler att bedriva verksamhet i. Vid nybyggnad är det ofta stora problem att få lån. Detta hämmar utvecklingen i bygderna!

En by och en bygd behöver kunna erbjuda många typer av boende och kommersiella lokaler för att utvecklas.

För att underlätta för nybyggnationer i Jämtlands län har jag lyft denna fråga till finansmarknadsminister Mats Odell (KD): Vad är han beredd att göra för att via statliga byggnadskrediter underlätta kapitalförsörjningen för nybyggnad, och därmed boende, på landsbygden?

Per Åsling (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel