Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan fler flytta till glesbygden

Finns det inte bostäder i byarna flyttar folk. Så ser det ut på många ställen i vårt län och land. Men bristen på nya bostäder i våra byar går att stoppa. Bara man är beredd att pröva nya åtgärder.

Annons

Som medlem i Centerpartiet har jag funderat en hel del på frågan vad man ska göra för att öka inflyttningen till landsbygden? Jag har ett förslag som jag gärna vill dela med mig av. Och som för övrigt också finns med i Centerpartiets nya landsbygdsmanifest. Förslaget är att staten ska ge garantier för att underlätta nyproduktion av bostäder på landsbygden. Vad man vinner med det? Jo, man tar bort glappet mellan produktionskostnaden och marknadsvärdet på fastigheten, och därmed kommer man ifrån det faktum att bankerna inte lånar ut pengar till nyproduktion på landsbygden, eftersom de anser att marknadsvärdet är lägre än produktionskostnaden. Staten bör gå in med garantier för belopp mellan banklån och 90 procent av produktionskostnaden.

Det finns ett behov av bra boende även på landsbygden. Bostaden är själva basen för ett bra liv här. Men som det är nu måste man ha en förmögenhet på fickan för att kunna bygga ett nytt hus på landsbygden, eller att köpa en gård för den delen. I Jämtlands län är det endast på ett fåtal expansiva platser som bankerna är villiga att låna ut pengar till nyproduktion av bostäder. I Bräcke kommun till exempel är det inte lönt att ens göra ett försök ? Det är nobben.

Under några år med finanskrisen hängande över oss alla, har det varit en nedgång i bostadsbyggandet. Men nu visar det sig att efterfrågan på småhus och bostadsrätter har ökat starkt och enligt Boverket kommer bostadsbyggandet att öka med 25 procent under 2010, eventuellt ännu mer. Sveriges Byggindustrier bedömer att investeringar i nyproduktion av bostäder kommer att öka med 17 procent i fasta priser under 2011 jämfört med i år. Och bara för att prata klarspråk, folk vill bo och arbeta på landsbygden ? också.  Tur att åtminstone Centerpartiet begriper det.

Jag föreslår också att reavinstbeskattningen ska sänkas på fastigheter som står tomma och säljs för fastboende. Det kan göra att fler fritidshus blir permanentboende. Det gör skattebasen större och servicen bättre för oss som bor på landet. Ett lyft för oss alla.

Här är en bonus som jag tycker borde följa med den statliga byggarantin; låt den gynna det klimatsmarta byggandet. Det tjänar vi alla på.

Ingrid Kjelsson (C)

Kandidat till kommunfullmäktige i Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel