Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du fira nationaldagen i Härjedalen – sång, musik och tipspromenader

Nationaldagen kommer att uppmärksammas på flera olika sätt runt om i Härjedalen. Här är några av de officiella firandena.

För boende i Hogdalsbygden kan man under nationaldagen på tisdag 6 juni ta sig till Gammelträde i Ytterhogdal. Där kommer det att bjudas på sång och musik med start klockan 11.00. Det kommer att finnas ballonger och ansiktsmålning för barnen och kommunen delar ut minnesgåvor till barn födda under året samt hälsar välkommen till nya svenska invånare.

På kvällen blir det sedan fika vid Fnushentornet, som Framtid Hogdal står för. Detta mellan klockan 18.00 och 19.00.

I Vemdalen blir det firande på hembygdsgården där caféet öppnar klockan 10.30 och där kyrkan leder andakt mellan klockan 11.00 och 11.30. Det blir flötgrötsförsäljning samt allsång med Vemdalskören vid lunchtid. Även här delar kommunen ut gåvor till nyfödda och nya svenska medborgare.

Det blir visning av hantverk och lekområdet är öppet för barnen.

Också i Hede går firandet av stapeln på hembygdsgården, här med start klockan 12.00. Festligheterna pågår fram till klockan 15.00 och innefattar boksläpp av bygdebok 36, hemslöjdstombola, trasmatteförsäljning, tipsrunda för barn, sång, musik och kakfrossa. Arrangörer är bland andra Hede hembygdsförening och man ser gärna att besökare kommer i folkdräkt.

I Funäsdalen är det firande i Fjällmuseet från klockan 13.00. Vid gott väder blir det upptåg till parken, annars hålls firandet inne i själva museet. Nina Nylander spelar näverlur och det bjuds också på annan musik och underhållning. Kommunen delar ut gåvor till nyfödda och nya svenskar.

Nationaldagsfirandet i Sveg sker på Gammelgården med start klockan 13.00. Dock bjuder Wolfman Cruisers på åktur från torget i Sveg och ut till Gammelgården. Samling för detta är klockan 12, men man bör ringa och boka upphämtning senast dagen innan. Mer information om detta finns på kommunens hemsida.

På Gammelgården blir det flagghissning, nationalsång, och tal av en kommunrepresentant. Kuturskolan har uppträdande och barnbibliotekarien i Härjedalen leker med barnen. Smycken ska delas ut till nyfödda och nya svenska medborgare hälsas välkomna.

Det ska finnas möjlighet att gå tipspromenad och delta i lotter. Fika, flötgröt och varmkorv kommer också att finnas tillgängligt.

-----

Läs mer:

Två byggnader nedbrunna i Lillhärdal – flera styrkor arbetade på platsen

Fullt utvecklad brand i Sveg – inga personer skadades

Kallt, ruggigt och snöblandat regn – så inleds junivädret i länet

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app