Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du bli övervakad via mobilen

/
  • Vissa av Nokias modeller går att använda till Googles tjänst. Likaså de flesta Blackberry samt mobiler med Windows Mobile 5.0+.

Tycker du att spontanträffarna på stan är för få? Vill du ha bättre koll på maken eller makan?
I dagarna lanserar sökjätten Google ett nytt verktyg som gör att dina vänner kan spåra dig via en karta i mobiltelefonen.

Annons

Med Google Latitude, en funktion i karttjänsten Google Maps för mobiler, kan man nu dela med sig av information om var man befinner sig – eller närmare bestämt var ens mobiltelefon befinner sig. Positionen räknas ut med hjälp av information från bland annat satelliter och mobiltelefonmaster.

– Men informationen ges bara till personer som du godkänt och som i sin tur accepterat din inbjudan, säger Thomas Jensen, PR-ansvarig på Google i Danmark, till TT.

För att måna om den personliga integriteten har Google gjort det möjligt för användaren att ”gömma sig” för enskilda vänner samt att sätta funktionen på paus. Google Latitude ska således inte ses som ett verktyg för svartsjuka äkta hälfter som vill ha koll på sin respektive.

– Och systemet sparar eller kartlägger inte information om dig. Så fort du flyttar dig har det glömt var du var innan, försäkrar Jensen.

TT: Vad händer om någon blir tvingad att använda Google Latitude av någon som vill övervaka honom eller henne?

– Då har vederbörande nog större problem att oroa sig för än om ens position visas på en karta. Och man kan alltid avinstallera funktionen.

Mer läsning

Annons