Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan det gå om stafettläkarna stoppas

/
  • Under onsdagskvällen höll primärvårdschefen Olle Christmansson ett möte för all personal vid hälsocentralerna i Östersund med anledning av det kommande stoppet av stafettläkare.

Det finns risk för att personal blir utbränd och det kan bli svårare att rekrytera personal. Det är bara några av effekterna som ett totalt stopp av stafettläkare kan innebära för arbetsmiljön vid hälsocentralerna.

Annons

Landstingspolitikernas beslut att stoppa stafettläkarna vid hälsocentralerna i Östersunds kommun realiseras om drygt två veckor. Beslutet, som är ett led i att snabbt försöka kapa kostnader, har blivit omdiskuterat. Och personalen har utryckt en oro för vad det kan innebära för dem som får stå kvar med samma vårdtryck.

Häromdagen blev primärvårdschefen Olle Christmanssons risk- och konsekvensanalys gällande arbetsmiljön vid ett stafettstopp klar. Under onsdagskvällen höll han ett informationsmöte för all personal vid primärvården i Östersund.

– I sommar kanske det inte kommer att märkas så mycket eftersom folk dels är på semester och dels är vana vid att vården går på halvfart då med mindre bemanning. Däremot om vi har väldigt låg bemanning under hösten och inte hinner få till ett bra samarbete med specialistvården så kan det märkas, säger Olle Christmansson.

– Det här kommer att innebära ett högre tryck på akuten och specialistvården och handlar i slutändan om hur vi tar hand om vår befolkning, säger han.

I den risk- och konsekvensanalys han har tagit fram pekar han bland annat också på att:

• trycket ökar på den fasta personalen vid hälsocentralerna vilket kan leda till ökad sjukskrivning.

• risk för personalflykt (flera läkare har redan aviserat att de tänker sluta).

• svårt att ta emot ST- och AT-läkare om handledarna slutar. Det kan i sin tur leda till att det blir svårare att rekrytera nya läkare.

• det blir mindre utrymme för kompetensutveckling hos personalen.

• det kan bli ett flöde av patienter som listar sig vid en speciell hälsocentral.

Analysen pekar också på åtgärder som kan göras för att minska dessa effekter. Bland annat bör man öka bemanningen av distriktssköterskor samt bemanningen på psykosociala enheterna och sjukgymnasterna. Men det påpekas dock att dessa är svårrekryterade.

En av de som var med på mötet var Hamid Katouzian, läkare vid Zätagränds hälsocentral och huvudskyddsombud vid primärvården.

– Jag förstår problemet att det saknas pengar och vi tror på våra chefer, men jag är tveksam till rimligheten i det här beslutet, säger han.

– Jag är ändå optimistisk och tänker jobba kvar. Jag trivs i Östersund, men jag förstår mina kollegor som väljer att sluta.

Annons