Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här vill östersundsborna ha det

Två tummar upp för biståndskuren i Odenskog. Men ge medborgarna möjlighet att kasta sopor och prylar både kvällar och helger.

Det är östersundarnas svar på kommunens renhållningsundersökning.

Annons

150 svarande på en av Östersunds kommuns större enkätundersökningar om återvinningsstationerna. Det kanske man inte kan räkna som ett alldeles lysande resultat. Men det ger åtminstone en signal, poängterar Gustav Danielsson på renhållningsavdelningen.

– Nu har vi fått en ganska bra överblick på vad östersundarna tycker, säger Gustav Danielsson.

Totalt sett är besökarna nästan överväldigande positiva vad gäller såväl service som lätthet att hitta på stationerna.

– Biståndskuren i Odenskog har fått ett extremt bra resultat i undersökningen och vi har fått kommentarer om att vi borde skaffa en även i Brunflo och i Lit.

– Här ska vi prata med biståndsorganisationerna. I slutändan handlar det om vilka resurser de har att hämta från kurerna.

Öppettiderna borde dock förbättras, anser kommuninvånarna.

– De flesta kommentarer vi har fått har handlat om öppettiderna i Odenskog. De vill ha öppet längre på kvällarna, längre på lördagar och även att vi ska ha öppet på söndagar, säger Gustav Danielsson.

– Vi ska se vad vi kan göra. Det är ju en kostnadsfråga där mer öppet betyder mer personal och därmed att det blir dyrare.

– Frågan är om östersundarna tycker att det är rimligt att betala mer i renhållningstaxa per år.

Som en följd av enkätundersökningen har kommunen nu har anställt en extra personal på återvinningsstationen i Odenskog.

– Många kände att de ville ha hjälp och tips på hur de ska sortera uppe på rampen. Därför har vi sedan förra veckan en extra kille som hjälper till när folk kommer.

Han heter Marcus Edholm och har ett väl synligt budskap på sin oerhört lysande jacka: ”Fråga mig!”.

– Jag är ju inte någon Wikipedia- eller Googleman, men jag kan svara på sopsortering, säger han glatt när LT svänger förbi strax efter lunch på onsdagen.

En av de vanligaste frågorna han får handlar om vart man kastar material som består av flera olika material.

– En liten tummregel är att om materialet som består av 70 procent av någonting, som exempelvis metall, ska det till metallsorteringen.

Numera får man inte kasta sopsäckar i Odenskog. Mycket beror på att många stoppar ner hushållssopor i säckarna – eller avfall som ska sorteras i olika containrar.