Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här blir styret i Bergs kommun

Folkomröstning i uranfrågan, inga skattehöjningar och en ekonomi i balans. Den nya politiska majoriteten i Berg är överens om det mesta. Men det finns fortfarande knäckfrågor som splittrar partierna.

Sedan det stod klart att Socialdemokraterna blev de stora segrarna i höstens kommunval har partiet försökt att hitta samarbetspartners bland de andra partierna. I söndags stod det klart att det blir Centerpartiet och Folkpartiet som gifter sig med Socialdemokraterna.

Att Folkpartiet fick en plats på den politiska kartan var Centerns initiativ.

– Det utgör ett bra läge för oss. Nu blir det mer jämställt mellan oss och Socialdemokraterna, säger Dan-Olov Westberg, ordförande för Centerpartiet i Bergs kommun.

Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern har ett flertal frågor där de är överens och tänker driva en gemensam linje. De tre partierna tycker att en ekonomi i balans är den i huvudsak viktigaste frågan. Och någon höjning av kommunalskatten blir det inte.

– De senaste åren har kommunen kommit på rätt köl, men det faktum att vi har ett berg av skulder kvarstår. Vi måste nu försöka beta av det där berget, säger Dan-Olov Westberg.

I valrörelsen deklarerade Folkpartiet att de kan tänka sig en uranbrytning i Oviken – om brytningen kan ske på ett säkert sätt. De övriga två samarbetspartierna däremot är helt emot. Men i den frågan har de tre samarbetspartierna lyckats hitta en gyllene medelväg.

– Vi öppnar för en folkomröstning i frågan. Men det kommer att bli först när det finns en miljökonsekvensbeskrivning färdig, säger Fösta Nilsson (Fp) och får medhåll av sina allianskamrater.

En fråga som dock splittrar de tre partierna är införandet om lagen om valfrihet i vården (LOV). Socialdemokraterna säger blank nej, medan de två andra partierna är väldigt positiva till förslaget.

– Vi tycker att vård och omsorg ska utföras i kommunalregi, säger Karin Paulsson (S).

Redan i dag ska frågan diskuteras i kommunstyrelsen och i november hamnar ärendet på fullmäktiges bord.

Karin Paulsson medger att det kan bli ett nederlag för partiet i den enskilda frågan, och att de kan få stryka på foten.

– Vi tycker olika, men det vet vi och det är helt okej, säger hon.

Men trots oenigheten tror Karin Paulsson inte att LOV ska splittra den nya majoriteten på samma sätt som skolfrågan spräckte regnbågsalliansen förra mandatperioden.

– Det viktigaste är att vi har en stabil majoritet. Och det tror vi att vi har. Det kommer inte bli olika beslut i olika nämnder och styrelser som det blivit tidigare. Vi har hittat ett arbetssätt som vi tror kommer att fungera, säger hon.