Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här är läget i de olika division 4-lagen

Alsens IF

Nya: Tobias Lundgren, K/D samt en del yngre, egna produkter.

Förluster: Av de mer tongivande är det främst tre som försvunnit; John Eriksson, IFK Östersund, Petter Jakobsson, slutar, Andreas Engström, Järpen.

Tränare: Niklas Dahlström.

Läget: Mycket bra. Har gjort en stark försäsong, med fina träningsmatchresultat. Det grundar sig självklart på en bra kvalitet i truppen, men också på en hög träningsnärvaro.

– Vi snittar fler spelare på träningarna i år. I fjol var vi för få och då är det inte lika roligt. I år har vi ett genomsnitt på 18–19 spelare på varje träning och då kan vi också hålla en högre fart, säger Niklas Dahlström.

Årets Alsen blir även yngre än i fjol. Det yngre gardet som lyfts upp i A-laget är riktigt lovande.

– Återväxten är god. Våra 99:or vann till exempel Jämtkraft cup.

Den övertygande försäsongen gör att Alsen bör vara ett topplag även i år.

– Vi kommer att vara med bland de tre-fyra bästa. Ytterhogdal tror jag blir svår att rå på. De har många duktiga spelare. Ope blir säkert också bra, menar Niklas Dahlström, som gör sitt andra år i klubben.

Frösö 2

Nya: –

Förluster: –

Tränare: Daniel Sunding

Läget: Slutade fyra i fjolårets division V, men blev ändå uppflyttat till fyran. Nu ska man försöka hitta ett sätt att klara av ro runt både ett lag i division III och ett i division IV. Nyckeln är förstås att ha en så stor totaltrupp som möjligt.

– Vi har 27 spelare i division III truppen. Tanken är att de som inte får speltid där får spela i division IV. Vi har också spelare som Mattias Nyman, Kalle Ramberg, Fredrik Gregorsson och Tommy Einarsson som bara vill spela i division IV. Så det ser bra ut tycker jag, säger Daniel Sunding.

Laget har inget uttalat mål när det gäller placering. Syftet är att ge spelare matcher och samtidgt behålla laget.

– Vi har en årgång födda 2000 som blir 15-16 om några år. De spelarna borde då vara redo att börja ta steget upp till seniorfotbollen. Därför är det viktigt att det finns lag och inte bara i division III.

Fältjägarnas IF

Nya: Emil Alriksson, Ope, Nor Faraah, Fadi Sultan, Ås,

Förluster: Kristoffer Huss

Tränare: Martin Dahl.

Läget: Har rutin i överflöd, men även spetsspelare så att det bör räcka för att klara kontraktet. DM-segern mot Ope (efter straff) visar att kvaliteten finns där. Lagets starkaste lagdel kan mycket väl bli anfallsspelet. Fjolårets målkung Jörgen Nilsson (25 mål) är kvar i laget och han har nu fått sällskap av nya duon Emil Alriksson och Fadi Sultan.

– Vi fortsätter på samma sätt som tidigare med en träning i veckan. Målsättningen är att vinna varje match och på det sättet komma på en bättre placering än fjolåret, säger spelande tränaren Martin Dahl.

Hede IK

Nya: Mohammed Deahmed, Nezar Al Hussein, Per Johansson, Svärdsjö IF

Förluster: Niclas Schwartz, Frösön,

Tränare: Lars Nilsson

Läget: Nykomling som vann division V i överlägsen stil. Många spelare med hjärta för klubben men tappet av Niclas Schwartz, 26 mål förra året är tungt. Även Tobias Dahl, en av fjolårets mest framträdande spelare är långtidsskadad.

– Det har sett ut som vanligt. Vi snittar tolv personer på träningarna i en hall som inte mäter mer än 20 meter på längden. Vi får göra det bästa av förutsättningarna, säger Lars Nilsson.

Målsättningen är att hålla sig kvar, men om laget har en bra dag tror Nilsson att de kan slå nästan alla lag.

– Om vi får allt att stämma kan vi nog slå alla förutom Ytterhogdal. Det har nog aldrig funnits en sådan solklart favorit.

Offerdals IF

Nya: Mattias Decker, IFK Östersund, Nils Kristoffersson, målvakt från ÖFK U, Fredrik Martini.

Förluster: Inga.

Tränare: Leif Aronsson.

Läget: Positivt. Träningsnärvaron har förbättrats sedan i fjol och Leif Aronsson, som tog över som tränare i höstas, hoppas att hans Offerdal ska kunna ta ytterligare ett steg på utvecklingsskalan.

I fjol var Offerdal nia på 15 poäng (fyra vinster på 20 matcher). Med en i stort sett intakt trupp, plus fina nyförvärvet Mattias Decker från IFK Östersund, ska det kunna bli en förbättring.

– Vi har en bra trupp, där den fina sammanhållningen är en klar fördel. Vi har en del äldre, duktiga spelare, typ Decker, Emil (Kvarnlöf) och Niklas Olander som betyder mycket för laget. Träningarna känns också ganska bra. Till sommaren får vi även hem en del Offerdalskillar från skolor i Göteborg och Borlänge. Sedan vet man inte hur vi kommer att se ut i höst, om det försvinner andra spelare till andra skolor, men det är de premisser vi får leva efter.

Offerdal bedriver sin träning i Krokom, vilket är ett måste eftersom huvuddelen av truppen bor i Östersund. Vem kunde förresten tro det för 10-15 år sedan att K/D skulle lägga ned sitt herrlag och att Offerdal och Alsen skulle vara de herrlag som tränar regelbundet i Krokom?

Ope IF

Nya: Karim Abdulkarim, comeback, Pontus Edholm, Brunflo, Christoffer och Alexander Nilsson Ihrén samt Jonas Lundqvist, IFK Östersund, John Lindestig, Billy Ghuri, Igor Murengerantwari, Joacim Bergström, Joel Lundström och Mergim Krasniq, ÖFK U, Andreas Olofsson.

Förluster: Emil Alriksson, Fältjägarna,

Tränare: Per Lindestig (ny) och Christer Öhlund.

Läget: Gör en nystart, med en ny tränare (Per Lindestig) och tolv nya spelare, varav de flesta är unga. Generationsväxlingen har varit eftersökt i flera år. Har haft en jättebra vinter med ett nytt träningsupplägg. Fokuset i år har legat på fysträningen.

– Hela januari och februari hade vi tre pass i veckan inriktade på fysiken. Vi ville testa ett nytt upplägg, sen om det är rätt eller fel får tiden utvisa, säger Christer Öhlund som gör sitt tredje år som Ope-tränare.

Klubben har ingen uttalad ambition när det gäller placering. Men man har som mål att utveckla spelare på en högre nivå än division IV.

Ny för säsongen är Pontus Edholm som varit en stabil målskytt för Brunflo de senaste säsongerna. Karim Abdulkarim är även han tillbaka efter en långtidsskada. Se upp för den anfallsduon.

Stuguns BK

Nya: Tijan Touray, Ragunda, Tommy Hansson, comeback, Mikael Dahlén, Göteborgsområdet.

Förluster: André Larsson, IFK Östersund 2, Magnus Thor, slutar. Viktige mittfältaren Per Andersson är knäskadad och väntas inte tillbaka förrän tidigast i höst.

Tränare: "Jonte" Fischer.

Läget: Mer positivt än i fjol. "Framför allt har vi två målvakter" säger tränaren Jonte Fischer om att Tommy Hansson gör comeback och att Mikael Dahlén ansluter från en klubb i Göteborg.

– Det här gör att vi inte ska behöva släppa in så många mål som vi gjorde i fjol. Totalt siktar vi på att få en bättre placering i tabellen.

Fischer tror att Stugun också kommer att kunna vinna mycket på sitt go´ och sina vilja. "Vi jobbar mycket för varandra". Träningsmässigt ligger laget lite längre fram i år. Som vanligt har man mixat mellan träningar på hemmaplan och i Östersund.

Tandsbyns IF

Nya: Dan Hamberg, Joel Handler, Håkan Eurenius och Johan Ekelind, Bräcke, Felix Norman och Jakob Sahlin, IFK Östersund, Erik Olsson, Yftterhogdal. Dessutom ytterligare fyra-fem spelare.

Förluster: Mattias Moe och Erik Danielsson, M/O, Pontus Englund, slutat.

Tränare: Fredrik Seger, Dan Hamberg.

Läget: Osäkert. Har haft problem med närvaron på träningar. Många har försvunnit från årets trupp och dessutom är ett flertal spelare långtidsskadade. Tandsbyn har faktiskt haft sådana problem att man varit tvungen att ställa in en träningsmatch i mitten av april.

– Vi har även några viktiga spelare på utlandsresa sedan i januari, bland annat Tony Arnkvist. Jag vet inte när de kommer tillbaka. Om vi får vara friska har vi i alla fall en mycket bra startelva, säger Fredrik Seger, som hoppas att unge Linus Malmsten ska blomma ut i år.

– Han har sett mycket bra ut på försäsongen.

Ytterhogdals IK

Nya: Brian Wake, Johan Pihlström, IFK Östersund, Jocky Kyabalema, ÖFK U, Joe Foley, Andy Widdicombe, Ivybridge Town, Josh Wright, LFE, Dan Griffiths, Buckland Athletic, Chris Pierzchala, klubblös, Alexander Norling, comeback.

Förluster: Ross Gardner

Tränare: Ben Smith

Läget: Seriefavoriten Ytterhodal har fortsatt på samma tema som tidigare med en stomme av utländska spelare. I årets trupp syns bland annat forwarden Josh Wright med erfarenhet från Derby och Chesterfield. Gått till klubben har också IFK-trotjänaren Johan Pihlström gjort.

– Jag fick tillbaka suget till fotbollen och då kändes Ytterhogdal som en bra klubb. Det är riktigt bra kvalité här och enligt min åsikt finns det många som skulle platsa i division 2.

– Jag gjorde mitt första träningspass igår (läs lördag) så det är nytt för mig. Vi har kommit överens om att jag åker en gång i veckan till Ytterhogdal och sen egen träning utöver det.

Ytterhogdal som föll på målsnöret förra säsongen vill nu ta revansch. På försäsongen har laget en 9-0 seger mot Tandsbyn och en 6-2 vinst mot Frösön i bagaget. Härjedalingarna inleder den 1 maj mot tippade toppkonkurrenten Alsen.

– Det blir en väldigt bra värdemätare direkt, säger Johan Pihlström.

Ås IF

Nya: Jonas Winter, Mattias Olsson, Filip Sandelin IFK Östersund, Markus Boije, Fältjägarna, Janne Wiik, comeback.

Förluster: Fadi Sultan, Fältjägarna,

Tränare: Martin Eriksson och Erik Rådström.

Läget: Är hyfsat. Men förlusten av giftige anfallaren Fadi Sultan till Fältjägarna kan bli kostsam. Tänkt ersättare är rutinerade Markus Boije. En trio från IFK Östersunds division V lag stärker upp truppen samtidigt som skadedrabbade Janne Wiik gör comeback.

– Vi har snittat tre pass i veckan under våren och sen testade vi ett nytt grepp inför denna säsong med boxning. Det var intressant och vi får hoppas det ger effekt, säger tränaren Martin Eriksson.

Nykomling som man är blir målet att hålla sig kvar. Men genrepet mot Myssjö/Oviken blev inte som tränare Eriksson hade tänkt sig.

– Förlust 1-4, jag vet ärligt inte riktigt hur det gick till...

IFK Östersund 2

Nya: André Larsson, Stugun.

Förluster: Inga att tala om.

Tränare: Kenth Persson (ny) och Markus Isberg.

Läget: Förändrar i laget. Det blir fler yngre spelare och färre A-lagskillar i årets serie. Max två A-lagsspelare ska spela i varje match. Kenth Persson ansluter ifrån nedlagda ÖFK U och han är inspirerad.

– Hela truppen består av spelare födda 1996 till 1998. Det är ambitiösa och jättehungriga spelare med en otroligt fin inställning. I princip alla går på olika fotbollsgymnasium.

Persson hade egentligen tänkt ta ett sabbatsår, men när IFK kom med en förfrågan kunde han inte tacka nej till sin moderklubb.

– Jag och Markus Isberg kommer att ha ett delat ledarskap och då blir det annorlunda. Det här är en lagom nivå. Rent resultatmässigt tror jag att vi kan slå alla lag, men vi kommer att vara ojämna. Jag skulle i alla fall bli förvånad om vi åker ur.