Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du för att överleva januari

Blodpudding, snabbkaffe och fia med knuff som nöje.

Nej årets första månad behöver faktiskt inte vara så.

– Gör januari till månaden då du tar det lugnt och testar något nytt, säger Bodil Hallin, familjeekonomi Ikano bank.

Annons

Om december var slösandets månad så är januari sparandets. Efter alla julklappar, julmat, fyrverkerier och bubbel så är inte längre betalkortet kopplat till ett konto fullt med pengar. Det är långt kvar till nästa lön så nu gäller det att snåla in på allt som tänkas kan. Kan man tro. Men det behöver faktiskt inte vara så, enligt familjeekonomen Bodil Hallin på Ikano bank.

– Se januari som en månad då du kan rensa ut gammalt, det är ju ett nytt år. I till exempel gamla pappershögar är det inte helt omöjligt att hitta gamla presentkort som går att utnyttja, säger hon.

Januari brukar också vara månaden då butiker och gym har så kallade prova på dagar, som är helt gratis. Starta det nya året med att våga prova något nytt tipsar Bodil.

Nytt kan också vara något gammalt i en ny tappning, som den där björnkorven i frysen kanske. Ta hjälp av receptsajter och laga nya rätter.

– Gör ett knytkalas, testa nya saker, använd biblioteket. Det finns mycket man kan göra som är gratis, kolla kommunens evenemangskalender där kan det dyka upp gratis evenemang, säger Bodil Hallin.

Utöver underhållning och matupplevelser uppmanar Bodil att man inte ska vänta med att kolla det faktiska saldot på kontot.

– Då behöver man inte gå och oroa sig för hur mycket pengar man egentligen har kvar, då vet man direkt, säger hon.

Stoppa automatiskt sparande en eller två månader, kontakta din bank och ansök om en amorteringsfri månad och dela upp en stor faktura på två månader, är andra enkla sparåtgärder som går att genomföras ganska omgående.

– Starta också ett sparkonto som du har till nästa år. Då behöver du inte hamna i samma situation igen. Jobbskatteavdragen gör också att många av oss får lite mer i plånboken. För över de pengarna direkt till ett sparkonto, säger Bodil Hallin.

Har du själv någon gång haft en knaper januari?

– Nej det skulle jag nog inte säga. Jag försöker att alltid ha en buffert till julklappar så att jag kan ta av de pengarna i stället, säger hon.