Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fuskade studenterna

18 personer stängdes av från studier vid Mittuniversitetet 2013 på grund av plagiat. Tre fick mildare straff, en varning.

– Det ligger ungefär på samma nivå som tidigare och vi ligger runt rikssnittet av ärenden, säger Arne Wahlström, jurist Miun.

Plagiat från andra studenters uppsatser är den största orsaken till att studenterna vid Miun även i år stängs av från fortsatta studier mellan tre och åtta veckor, beroende på omfattning. Det visar den årliga sammanställningen från Mittuniversitetets disciplinnämnd.

– Vi är bättre att hitta fler som fastnar men av någon outgrundlig anledning så fortsätter vissa studenter att plagiera, trots att de vet att deras uppsatser körs i kontrollprogrammet urkund, säger Arne Wahlström, jurist vid Miun

Arne Wahlström säger att de allra flest studenterna som fuskar ofta hamnat i stressituationer som exempelvis att de inte får pengar från CSN.

– Det finns fall som är svårförklarliga men en hel del testar att gena i kurvan.

De allra flesta åkte fast för plagiat. Men en hade med sig en fusklapp i ett pennfodral vid en salstenta.

– Där finns det säkert ett inte obetydligt stort mörkertal.

Men 21 fuskare, av hur många studenter?

– Precis, säg att vi har drygt 15 000 studenter vid Miun som i de flesta fall genomför flera tentor eller uppsatser varje termin. Det blir en stor mängd examinationer och det är realistiskt att tro att vi missar ett antal fuskare.

Arne Wahlström berättar att exempelvis Södertörns högskola har tre gånger så många studenter som åker fast men att man för den sakens skull inte ska tro att de studenterna fuskar mer än studenterna vid Miun.

– Man är väl snarare bättre på att upptäcka dem. Vi skulle kunna undvika fusk om vi bara hade salstentor och en tentavakt vid varje bord, men vi måste naturligtvis göra en avvägning av universitetets resurser och det kommer alltid att finnas fuskare.

En student överklagade sin avstängning.

– Ja, det är väldigt ovanligt och när det händer är det inte framgångsrikt eftersom vi har beviskrav liknande en brottmålsdomstol och är noggranna med bedömningarna i disciplinnämnden som beslutar i fuskärenden.

När får man en varning i stället för avstängning?

– När omfattningen är liten och vid särskilda omständigheter som om någon varit så pressad i situationen att de inte agerar rationellt. Ett annat skäl till en varning har dock varit att vår egen handläggning av ärendet är så långsam att studenten fått vänta så länge och haft det jobbigt att den redan har fått betalat ett rejält pris under den här tiden.

Fotnot: Till höger finns länkar till artiklar som beskriver tre av de avslöjade fusken.