Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förlänger du skatteanståndet

Nu kan du förlänga ditt tillfälliga anstånd för arbetsgivaravgifter.

Annons

Nu kan du förlänga ditt tillfälliga anstånd för arbetsgivaravgifter. Så här gör du.

För den som mellan den 12 mars 2009 och den 18 januari 2010 haft anstånd med inbetalning av avdragen skatt och arbetsgivaravgifter finns nu möjlighet att förlänga anstånden, som längst till 17 januari 2011.

Anståndet får som tidigare omfatta max två valfria redovisningsperioder, och ett valfritt belopp upp till det belopp som redovisas i skattedeklarationerna.

Skatteverket beviljar anstånd om inte särskilda skäl talar emot det. Särskilda skäl kan vara:

Mer än försumbara skulder (10 000 kr) som är överlämnade till Kronofogden för indrivning
  Omständigheter som kan medföra att F-skattsedeln ska återkallas enligt reglerna i 4 kap. 13 § 38 skattebetalningslagen.

Men, ett förlängt anstånd kostar. Du betalar ränta på anståndsbeloppet. Räntekostnaden blir naturligtvis lägre ju tidigare du betalar. Du betalar också en särskild anståndsavgift. Anståndsavgiften är 0,3 procent av anståndsbeloppet per påbörjad kalendermånad från den ordinarie förfallodagen*   till och med månaden då den nya förfallodagen infaller enligt anståndsbeslutet. Anståndsavgiften ska betalas senast den dag anståndet upphör

Om anståndet inte betalas i tid blir det ytterligare avgifter som beräknas enligt de regler som gäller för skatt som inte betalas i tid, det vill säga låg eller hög ränta beroende på underskottets storlek. Detsamma gäller om du betalar för sent utan att ha beviljats anstånd.

Har du råd att betala avgifterna är det därför läge att avsluta anståndet. Det kan man göra när som helst genom Skatteverket. Hela anståndsbeloppet ska betalas senast den förfallodag* som inträffar närmast efter att trettio dagar gått från beslutet. Finns det pengar på skattekontot kan man begära att dessa går till betalningen och då slipper man avgift från den dagen.

För att förlänga anståndet används blankett 4839, Ansökan, Anstånd med betalning av skatt i vissa fall. Klicka här för att komma direkt till blanketten.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

* Med förfallodag menar Skatteverket:

                          i januari den 17 och 26

                          i augusti den 12, 17 och 26

                          i december den 12 och 27

                          i övriga månader den 12 och 26.
 

Fakta:

Riksdagen har fattat beslut om möjlighet att förlänga betalningstidpunkten för anstånd med inbetalning av skatt i vissa fall, proposition 2009/10:91, förlängning av tillfälliga skatteanstånd. Den nya lagen kommer att trädde ikraft den 1 mars 2010.Privata Aff?rer

Mer läsning

Annons