Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du bra förvaring

När du snubblat över skohögen i hallen och förlagt räkningarna för femtioelfte gången är det dags att göra något åt saken. Lösningen? God förvaring.

Vårt behov av förvaring förändras ständigt. Det som fungerade när vi var studenter håller inte när vi får barn och det som var praktiskt när barnen var små rullar inte lika smidigt när de blivit tonåringar. Paulina Draganja, bloggare under namnet Förvaringsdrottningen, kan det mesta om förvaring men grubblar alltid på nya metoder.

– Det är ett ständigt pågående tankearbete. Vissa lösningar sitter perfekt och håller över tid, andra funkar något år innan det är dags att tänka om. Sedan tillkommer det nya saker som måste få en bestämd plats för att inte ligga och skräpa. Det är lika viktigt att röja och rensa, som det är att optimera sin förvaring.

Bli medveten

Paulina Draganja har ett enkelt sätt att lösa problemen på. Utgå från ett irritationsmoment i vardagen, skapa en tillfällig lösning, testa den under en kort period för att se att den verkligen fungerar. Gör den sedan permanent.

– Det kan handla om att soffbordet alltid är belamrat med grejer. Undersök vad det är som hamnar där, det kanske är posten? Okej, posthanteringen behöver en ny lösning.

Testa att ta en kartong, skriv "post" på den och ställ den i en hylla under en vecka. Hamnar posten där i|stället för på bordet? Bra, då kan du köpa en snyggare lösning om du vill. Börja inte med att lägga ut en massa pengar för att lösa förvaring, testa din tanke först.

För Paulina Draganja handlar förvaringsintresset mycket om effektivitet, att minska antalet tidstjuvar och irritationsmoment i vardagen för att frigöra tid som kan läggas på roligare saker. Det viktiga är att utgå från sina egna behov.

– För min sons rum insåg jag att jag ville ha öppen förvaring i en höjd som passade honom. Jag hittade en hylla på Ikea och kände mig så nöjd. Det var först efteråt jag insåg att i princip halva världen har samma typ av hylla i sina barns rum! Det är en lösning som uppenbarligen passar väldigt många, men jag utgick från vad jag själv behövde när jag valde den. (TT)

Maria Soxbo