Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firas Jämtlands nationaldag

/
  • För president Ewert Ljusberg var det första nationaldagsfirandet han varit med på. ”Det har inte blivit av förut, jag har faktiskt varit upptagen med annat”.
  • JRA anordnade ett nationaldagsfirande på Stjärntorget i Östersund, med artistuppträdanden och föräljning av Jämtlandsprylar. Foto: Henrik Flygare
  • Barfota Slokhatt i JRA säger att befrielserörelsen försöker att liva upp nationaldagsfirandet. – Det har legat lågt i några år men nu vill vi sätta fart igen.
  • JRA anordnade ett nationaldagsfirande på Stjärntorget i Östersund, med artistuppträdanden och föräljning av Jämtlandsprylar.
  • Barfota Slokhatt i JRA säger att befrielserörelsen försöker att liva upp nationaldagsfirandet. ”Det har legat lågt i några år men nu vill vi sätta fart igen”.
  • För president Ewert Ljusberg var det första nationaldagsfirandet han varit med på. ”Det har inte blivit av förut, jag har faktiskt varit upptagen med annat”.
  • För president Ewert Ljusberg var det första nationaldagsfirandet han varit med på. – Det har inte blivit av förut, jag har faktiskt varit upptagen med annat.

I dag firas jämtländska nationaldagen på Stjärntorget i Östersund. Men för presidenten Ewert Ljusberg var detta nationaldagsfirande det första.

Annons

– Det har inte blivit av förut. Jag har faktiskt varit upptagen med annat, säger Ewert Ljusberg.

Men när han väl var på plats i år tyckte han att det var roligt.

– Det är en festhögtid, vi firar vår särart som jämtar och härjedalingar.

– Varför skulle vi inte göra det? Alla andra länder har ju egna nationaldagar.

 

Lokala musiker som Janne Sandström och Trebadurerna samt Ewert Ljusberg själv spelade samtidigt som Jämtländska Republikanska Armén, JRA, sålde lingondricka och Jämtlandsprylar.

Det var JRA som anordnade nationaldagsfirandet. Barfota Slokhatt, en medlem i frihetsrörelsen som inte vill uppge sitt riktiga namn, tycker att det viktigt att bevara och ta vara på lokalpatriotismen hos jämtarna.

– Många kommer inte ihåg att det är idag. Och nationaldagsfirandet har legat lågt i några år så nu ville vi sätta fart igen.

Även Ewert Ljusberg säger att han märkt en attitydförändring i JRA.

– De är mer driftiga nu, det händer mer, säger presidenten.

 

Firandet började redan på torsdagsmorgonen då JRA genomförde en busskapning i centrala Östersund. "Kapningen" gick ut på att republikanerna betalade passagerarnas bussbiljetter.

– De blev mycket glada. I dessa kristider vill vi sprida glädje bland republikens innevånare, säger Barfota Slokhatt.

Annons