Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firar artisterna jul

/
 • Min jul: Marko ”Markoolio” LehtosaloHur brukar du fira jul?– Jag har firat med mamma nästan varje jul, så blir det i år igen. Hoppas bara att det kommer snö i år, det blir så mycket mysigare då.Vad måste finnas på julbordet?– När morsan kommer måste det finnas morotslåda och leverlåda på julbordet. Jag tycker inte om det, men hon gillar det. Jag älskar att laga mat så jag ska nog kämpa och göra hemlagade i år.Vad önskar du dig i julklapp?– En trimmer. Jag är såpass tunnhårig och gråhårig nu så det kan vara skönt att bara raka av mig håret. Och så önskar jag mig en åkgräsklippare i julklapp av mig själv. Från morsan vet jag att det blir strumpor, kalsonger och en sådan där Axe-grej med sprutdeo, duschkräm och aftershave.
 • Min jul: Shirley ClampHur brukar du fira jul?– Min familj bor långt bort, i Borås, därför är det skönt att få komma hem. Att inte få träffa mamma och min syster skulle kännas helt fel. Vi spelar mycket spel. Nu blir det extra speciellt också, eftersom jag har fått mitt första barn i år (dottern Vilja). Hon kommer så klart få många julklappar, trots att vi inte riktig har plats för det i lägenheten. Sen väntar en julturné vidare till min killes familj i Åkersberga.Vad måste finnas på julbordet?– Jag gillar inte julmat, jag gillar inte att det är så mycket. Men det finns vissa saker som jag gärna vill ha. Julskinkan med sötstark senap på knäckebröd, mums. Sen gillar jag Ris à la Malta med apelsiner i, eller med sirap och fet mjölk.Vad önskar du dig i julklapp?– Ända sedan jag var liten har jag haft stearinljus, blockljus och ljuslyktor på min önskelista. Sen vill jag alltid ha handdukar också, i alla möjliga färger. De är ju så dyra!
 • Min jul: Lasse HolmHur brukar du fira jul?– Jag har en väldigt starkt förhållande till jultraditioner. Vi firar alltid jul på vårt lantställe i Västergötland, en liten bondgård som är från min frus farfarsfar som byggde den en gång. Det finns så mycket själ och hjärta i den. Där är vi med barn, barnbarn, svärmor, katten och de traditionella sakerna. Sedan kan det ibland bli lite nytänkande i själva julbordsrepertoaren, vi kanske jammar lite och inte bara har de gamla fläskkarréerna utan kör ibland lite Medelhav.Vad måste finnas på julbordet?– Sillen, självklart, den är oerhört viktig. Och skinkan – det är två absolut nödvändiga ingredienser. En liten snaps är också otroligt viktig, den ska vara iskall. Och ett gott öl. Sedan kan man variera med olika patéer och lite annat kul.Vad önskar du dig i julklapp?– Att den globala finanskrisen upphör och att man tänker om när det gäller alla oanständiga superbonusar till alla jäkla direktörer som skor sig. Det sticker i ögonen på alla småsparare. Jag såg att Nordeas direktörer lyfte 150 miljoner i pension, det är oanständigt.
 • Min jul: Sonja AldénHur brukar du fira jul?– Eftersom jag är ”on the road” större delen av året, värdesätter jag att få träffa hela familjen under julen. Under julen träffas flera generationer. Annandagen är min farmors dag, då samlas alla där.Vad måste finnas på julbordet?– Min mamma älskar att laga mat. Hennes köttbullar är fantastiska men hon har ingen aning om hur hon gör dem. Syltor är jag inte så förtjust i och grisfötter är det ingen som får i mig, men annars älskar jag plockmat. Rödbetssallad är ett måste!Vad önskar du dig i julklapp?– Jag har sagt till mamma, med stora bokstäver, att jag inte vill ha några saker. Sen blir det alltid något ändå. Det jag önskar mig är upplevelser, som att gå ut och äta middag tillsammans. Pappa brukar ge oss biljetter till olika föreställningar, det är fint.
 • Min jul: TitiyoHur brukar du fira jul?– Jag firar med familjen, vi är inte så himla många, men det blir rätt stökigt ändå. Jag har väldigt, väldigt svårt för söndagar, och mellandagarna är som en enda lång söndag. Så jag sticker ner till Skåne med lite vänner och bor i hus från annandagen och firar nyår där nere. Jag får panik om jag ska sitta hemma på juldagarna. Det är vidrigt. Allt är stängt och ingenting händer.Vad måste finnas på julbordet?– Min mammas inlagda ansjovis. Och grönkål, framför allt min bror Cherno vill absolut ha den halländska grönkålen. Min mamma är från Halmstad. Tricket är att göra den riktigt, riktigt söt och med mycket grädde. Den är bara så ohälsosam.Vad önskar du dig i julklapp?– En ipod, en enkel. Min dotter snodde min gamla, jag har haft en förut, jag är inte helt förtappad.
 • Min jul: Markus FagervallHur brukar du fira jul?– Jag åker upp till Övertorneå och är hemma hos morsan och farsan. Det brukar oftast bli dagen innan jul, då dricker vi pilsner och bastar, vi som åkt upp. Sedan lagar vi mat tillsammans, det är en ganska stor grej i familjen och det är ju svinkul.Vad måste finnas på julbordet?– Jag gillar det där klassiska, skinkan och prinskorvarna. Sedan gör morsan svinbra rieska i en bakugn som farsan har gjort. Fantastiskt gott, lite pitabrödsaktigt.Vad önskar du dig i julklapp?– Jag får lite ”creeps” av all konsumtion under jultiden, jag blir anti allt det där. Vi lägger större vikt vid att träffas, det är presenten i sig. Det blir bara för mycket annars. Jag önskar mig en god tid med lite lugn och ro.
 • Min jul: carina bergHur brukar du fira jul?– Helt svulstigt och stort och noggrant med hela släkten. Mamma, pappa, min syrra, väldigt ritbundet. Jag älskar julen.Vad måste finnas på julbordet?– Saffranssillsallad. Den är så jäkla god, mamma gör den. Hon har hittat receptet i någon Allt om Mat från 70-talet och det har vi haft sedan vi var små. Och whiskygravad lax med rosépeppar. Och så gör vi egna köttbullar med kanel i som är jättegoda.Vad önskar du dig i julklapp?– Nya Hush Puppies-tofflor för jag har gått ned mina, plus att ena sulan har gått av. De är så sköna, så de önskar jag mig.

Markus Fagervalls familj bastar gärna dagen före julafton. På Markoolios julbord finns det alltid leverlåda och Titiyo får panik av att sitta hemma på juldagarna. Här är artisternas jultraditioner.

Annons

Mer läsning

Annons