Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fick Sverige sitt mini-E3 till slut

Så fick Sverige sitt eget svar på E3 - Gamex.

Och precis som den amerikanska förlagan så var det festligt, folkligt och (förmodligen nästan) fullsatt.

Men som speljournalist, med förtur på nya spel, bjöd den egentligen inte på några jättenyheter.

Volymen och sorlet får öronen att stänga av efter en halvtimme. Check. Det finns Mariostatyer och kringvanrande tv-spelsmaskotar. Check. Det finns massor av kommande spel. Check. Det finns spelnördar i Sonic-mössor. Check.

Gamex, Sveriges första riktiga spelmässa, har helt enkelt det mesta som förlagan E3 har, om än i en mindre tappning.

Och spelfantasterna slöt upp mangrant på Kistamässan under den spelhistoriskt stora händelsen förra helgen.

Men för den som ville ha exklusiva förhandstittar lämnade mässan en hel del att önska.

Fokus låg på spel som bara ligger några veckor framåt i tiden vad gäller släppdatum, med några få undantag.

Publiken fick testa Kinect, "Call of Duty: Black Ops" och "Michael Jackson"-spelet.

Själv orkade jag inte ställa mig i den timslånga kön till "Call of Duty", eftersom jag visste att spelet skulle dimpa ner i brevlådan några dagar senare.

De tre stora - Nintendo, Microsoft och Sony - pumpade naturligtvis ut sina nyheter för säsongen.

Nintendo gjorde ett stort nummer av ikonen Donkey Kongs pseudo-tvådimensionella återkomst till plattformsgenren, som var en av mässsans höjdpunkter. Även "Kirbys Epic Yarn", som väntar på andra sidan årskiftet såg lovande ut. 3DS lyste däremot, trist nog, med sin frånvaro.

I Microsoftägret handlade det mesta om Kinect, och man kan väl knappast tänka sig bättre reklam, veckan innan det stora släppet.

Sony gjorde sitt bästa för att sno uppmärksamheten med hjälp av ett par Move-viftande skådespelare, klädda i kroppsstrumpor, som ideligen dansade förbi den välfyllda Microsoft-montern.

Och för alla som lockades till Sonylägret visades Move-spel, som kommande "Singstar Dance" och "Buzz" och den efterlängtade nyreleasen av plattformsfavoriten "Sly Raccoon", 3D-versionen av "Gran Turismo 5" och mycket annat.

Även om jag hade väntat mig lite mer nyheter så kändes Gamex som en fullgod mässa. Med tiden, och kanske lite fler exklusiva besök och titlar, kan den säkert nå målet att bli ett mini-E3 på riktigt.

Jens Höglin