Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du tillbaka flygskatterna

Kan du av någon anledning inte utnyttja din flygbiljett?

Annons

Kan du av någon anledning inte utnyttja din flygbiljett? Oavsett anledningen till avbokningen har du alltid rätt att få tillbaka flygskatterna. Ibland kan du få tillbaka mer än halva biljettpriset.

Billiga flygbiljetter är sällan ombokningsbara. Inte heller går de att avboka. Detta kan förstås ställa till problem om man plötsligt får förhinder och inte kan resa. Men oftast kan du ändå få tillbaka åtminstone en del av biljettpriset.

Kräv flygskatterna tillbaka

Om du inte kan resa på grund av att du blivit sjuk eller liknande kan du få ersättning om du har tecknat ett avbeställningsskydd. Detta ingår ofta om du betalat resan med kort.

Har du däremot ingen giltig anledning till att avboka resan är det värre. Men allt är inte förlorat. Du har nämligen alltid rätt att få tillbaka de skatter och i vissa fall också de tillägg som lagts på biljettpriset. En europeisk rapport visade nyligen att dessa skatter och avgifter kan motsvara mer än hälften av biljettpriset.

Kontakta bolaget

För att få tillbaka skatterna måste du själv kontakta flygbolaget. Det är alltså inget som sker per automatik. Du bör också göra det så snart som möjligt eftersom vissa bolag kräver att du kommer in med en begäran om återbetalning inom en viss tid.

Återbetalningsreglerna varierar också beroende på flygbolag.  De snålaste bolagen betalar bara tillbaka myndighetsskatter medan de mer generösa även betalar tillbaka bränsletillägg och liknande. Oftast tas dessutom en administrativ avgift ut.

SAS är generösa

Ett av de mer generösa bolagen är SAS. Förutom myndighetsskatter betalar bolaget också tillbaka bränsletillägg. Om du till exempel bokat en resa till New York för 5564 kr får du tillbaka hela 2789 kr efter avdrag för återbetalningsavgiften på 150 kr.

Att du får tillbaka så mycket pengar beror på att SAS särredovisar bränsletillägget och också återbetalar detta om du inte använder biljetten.

Ryanair tar ut rimlig avgift

Flyger du däremot Ryanair får du bara tillbaka myndighetsskatter. Bolaget tar för detta ut en rimlig administrationsavgift som det står på deras sajt.

Efter att ha ringt kundtjänsten för 4 kr per minut visar det sig att den rimliga avgiften är 23 euro per bokning. För en resa tur och retur London betalar du 270 kr i myndighetsskatter så det är knappt värt besväret att kräva tillbaka några pengar.

Det norska bolaget Norwegian tar ut en avgift på 125 norska kr (ca 150 svenska kr) per flygsträcka.  Där krävs alltså myndighetsskatter på minst 300 kr för en tur och returbiljett för att det ska vara värt besväret.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Not: uppgifterna om bolagens policy kommer från respektive bolags kundtjänst.

SAS
Kontakta kundtjänst på 0770-727 727 för återbetalning av skatter och tillägg. Administrativ avgift 150 kr.

Ryanair
Faxa ditt krav till +353 1 5081702 eller skicka det till nedanstående adress. Kostnad 23 euro per bokning.
Ryanair Refunds Dept
PO Box 11451
Swords
Co Dublin
Irland

Norwegian
Kontakta kundtjänst på 0770-457700. Administrativ avgift på 125 norska kr per flygsträcka.Privata Aff?rer

Mer läsning

Annons