Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du gratis tilläggsförsäkring

Glöm dyra tilläggsförsäkringar i elektronikbutiken!

Glöm dyra tilläggsförsäkringar i elektronikbutiken! Om du betalar med Skandiabankens kostnadsfria betalkort får du försäkringen gratis.

Många som handlar hemelektronik och vitvaror lockas också att teckna dyra tilläggsförsäkringar. Handlar du till exempel en Sony TV på Onoff för 7 999 kr kan du försäkra densamma för 1 169 kr.

Bra skydd utan försäkring

Ofta är dessa tilläggsförsäkringar ganska onödiga. De flesta varor omfattas av någon form av garanti i ett eller två år.

Som konsument har du dessutom alltid rätt att reklamera en vara i tre år efter inköpsdatum. Efter att garantin gått ut måste dock konsumenten visa att felet var ursprungligt, alltså ett fabrikationsfel.

Har du dessutom en allriskförsäkring som tillägg till din hemförsäkring får du ersättning genom denna om tv:n förstörs genom en plötslig och oförutsedd händelse. Det kan till exempel handla om att du spillt vatten på den eller att den knuffats ner på golvet. Nackdelen är att du ofta får ett åldersavdrag på den förstörda saken.

Gratis genom Skandiabanken

Ytterligare ett argument för att inte teckna en dyr tilläggsförsäkring är att det faktiskt går att få i princip samma försäkring genom Skandiabankens betal- och kreditkort. Kortet är dessutom gratis och har ingen årsavgift.

Banken har nyligen stärkt försäkringsskyddet som är kopplat till kortet. Numera ingår en allriskgaranti och en förlängd garanti när du handlar hemelektronik och vitvaror med kortet.

- Du ska absolut inte teckna någon extraförsäkring i butiken. Genom att betala med vårt kort kan kunderna känna sig trygga, säger Mårten Jönsson som är chef för banktjänster på Skandiabanken.

Allriskförsäkringen gäller i tre år från inköpsdatum. De två första åren görs inget åldersavdrag. Det tredje året görs dock ett åldersavdrag på 20 procent vid en totalskada. De flesta tilläggförsäkringar i butikerna gäller dock utan åldersavdrag så här ger Skandiabankens försäkring ett något sämre skydd.

Genom att betala med kortet får du också ett års extra garanti utöver butikens vanliga garanti. Här får du dock betala 500 kr i självrisk.

Även andra banker har liknande försäkringar kopplade till sina kort men till skillnad från Skandiabanken så får man oftast betala en en årsavgift för dessa kort.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer