Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så drabbades länsborna av åskan

Veckans häftiga åskväder har drabbat flera länsbor.

– Hittills har vi fått in runt sex skadeanmälningar, men det kommer förmodligen trilla in mer efterhand, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

Annons

Åskan orsakar ungefär 80 skador varje år i Jämtlands län.

Men jämtarna blir hela tiden bättre på att skydda sig.

– Man märker tydligt att skadeanmälningarna har gått ner under dom senaste åren. Fler och fler är medveten om riskerna i dag än för några år sedan, säger Anders Dahlén.

– Problemet är att tekniken samtidigt har blivit känsligare i dag, tillägger han.

På måndagskvällen drog ett häftigt oväder in över länet med åska i släptåg. Under de efterföljande dygnen ställde blixten till med flera skador i länet.

– Det har varit mycket anmälningar på privatsidan; vitvaror, bredband, TV-apparater, datorer och liknande, berättar Dahlén.

Ett halvt dussintal skadeanmälningar har i nuläget kommit in till Länsförsäkringar. Den siffran lär öka framöver.

– Det är många som har fritidshus som kan ha drabbats. Där kan det ta lite längre tid innan vi får in anmälningarna. Ibland har dom kommit in först på vintern, säger Dahlén.

För länets lantbrukare gäller det att se över skyddet för elstängselaggregaten, som håller djuren inne.

– Dom är extra känsliga och vi vill att man ska sätta in ett överspänningshus, för annars blir det nedsättning.

SMHI gick i dagarna också ut med en klass1-varning med anledning av att det kunde komma stora regnmängder under onsdagen och natten mot torsdag.

– Det är framförallt i Strömsund och Åre som man har haft problem med vattenskador, säger Dahlén.

Gubbhögen i nordvästra delen av Strömsunds kommun har varit hårt drabbat. Fram till i går morse hade 65 millimeter regn fallit. Regnet orsakade också översvämning på landsväg 776 mellan Borgvattnet och Ramsele. Vägen fick stängas av under en period. I går förmiddag öppnades den men framkomligheten är begränsad.