Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så drabbades länet av stormen

Omkullfallna träd som blockerade vägar, strömavbrott och brutna telefonförbindelser. Stormen slog under natten mot söndag till med full kraft mot länet.

Annons

Länsstyrelsen hade under söndagsförmiddagen en telefonkonferens med olika aktörer i länet som berörs av väderläget. Nuläget uppfattas som stabilt men många är fortfarande strömlösa.

– Vi var förberedda på stormen och har samarbetat sedan i fredags. Dessutom har aktivitetsnivån varit hög och då kan vi klara sådant här besvärligt väder utan några jätteallvarliga konsekvenser, säger Catharina Ekelund, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Det rapporteras dock om begränsad framkomlighet på E14 och E45 samt vissa av de mindre vägarna i länet.

Stambanan och tågtrafiken från Östersund mot Storlien är fortfarande stängd.

Jämtkraft rapporterade att vid lunchtid på söndagen är drygt 800 av deras kunder är utan ström. Som värst under natten mot söndagen ska 4 000 av ha varit drabbade. Nu är det främst kunder runt Föllinge och Offerdal som är strömlösa. Jämtkraft uppmanar också att människor inte ska gå i närheten av skadade anläggningar eller stormfällda träd intill ledningar.

– Vi räknar med att det kommer att ta hela veckan innan vi är klara med upprensningen efter stormen, säger Pär- Erik Petrusson, avdelningschef elnät, i ett pressmeddelande.

Enligt den senaste rapporten från E.ON , som kom strax före klockan 13 på söndagen, har de två helikoptrar som åker runt och besiktigar ledningar och skador. De kommer att ta in ytterligare två helikoptrar under måndagen. Det gäller deras nät i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

"Det går inte just nu att säga när samtliga kunder kan ha strömmen tillbaka. Vi har att göra med ett stort antal fel, utspridda över ett stort geografiskt område, där långa transportsträckor gör att reparationstiden drar ut på tiden. Risken är därför överhängande att vi pratar om dygn och inte timmar för en del av kunderna", skriver E.ON ett pressmeddelande.

Härjeåns rapporterar enligt länsstyrelsen om att cirka 400 elkunder i Bräcke och Bispgården saknar ström.

"Med anledning av att stormen nu bedarrar och att vinden kommer att minska under söndagseftermiddagen, beslutades att inga fler telefonkonferenser kommer att hållas med anledning av den här vädersituationen", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På E45 mellan Strömsund och Östersund användes plogbil för att få bort allt bråte från vägbanan under söndagsmorgonen.

– Plogbilen används för att skjuta bort bråte och de träddelar som de som jobbar med motorsåg längs med vägen sågat i sär, säger Veronica Nygren, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Polisen beslutade på grund av de fallna träden att behålla sin patrull på övertid i Strömsund på lördagskvällen.

– Vi var tvungna att göra så. Annars hade vi inte tagit oss till de norra delarna av länet om någonting hänt där uppe, säger Veronica Nygren.

Det var på lördagskvällen som det omtalade lågtrycket, som den norska vädertjänsten har döpt till Hilde, drog in väster ifrån över länet. SMHI utökade varningsnivån för Jämtlandsfjällen under lördagen och söndagen till en klass 2-varning. Det innebär en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i vissa samhällsfunktioner.

Under kvällen och natten har det blåst rejält i hela länet. På Blåhammaren i Åre kommun har det noterats en medelvind på 26 sekundmeter.

Trafikverket beslutade att stänga tågtrafiken mellan Storlien och Östersund på lördagskvällen på grund av det hårda vädret. Också Vallsundsbron och färjan mellan Håkansta och Norderön stängdes för trafik under lördagskvällen och natten.

De materiella skadorna har ännu inte sammanfattats, men enligt Veronica Nygren vid Jämtlandspolisen ska inga personer ha skadats i samband med stormen.

Samtidigt har många hushåll i länet varit utan ström under natten. Vid 06.30-tiden på söndagsmorgonen var 35 000 hushåll i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland utan el, enligt TT.

Strax före klockan 8 på söndagsmorgonen var 31 av Vattenfalls kunder i länet drabbade av elavbrott. Av Jämtkrafts kunder var vid samma tidpunkt 1161 hushåll utan ström. Och av Eons kunder var 4873 drabbade. Samma siffra för Härjeåns var 1734.

På söndagsmorgonen beslutades att dagens skidskyttetävlingar på Östersunds skidskyttestadion SM i masstart ställs in då arrangörerna inte kan garantera åkarnas säkerhet.

Enligt SMHI:s webbplats har de kraftigaste vindarna för fjällens del nu passerat, men under morgontimmarna kommer det att fortsätta blåsa en del, dock inte i stormstyrka.