Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så drabbade Hilde skogen

Västerbotten och Jämtland drabbades hårdast av stormen Hildes framfart. Totalt fälldes mer än tre miljoner kubikmeter skog i stormen.

Skogsstyrelsen släppte på tisdagen en summering av hur skogsbruket drabbades av stormen Hilde. Mest skador på skogen uppstod i Västerbotten, där två tredjedelar av den totala volymen på 3,5 miljon kubikmeter skog föll. Av övrig volym föll det mesta i Jämtland.

– Framför allt har mycket gallringsskog skadats, skog som inte skulle avverkas förrän om 25-50 år. Det innebär en större ekonomisk förlust för skogsägarna än om slutavverkningsmogen skog skadats, säger Claes Freis, skogskötselspecialist hos Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hur stora ekonomiska skador det blir för skogsägarna går inte att säga riktigt än.

– Uppskattningsvis kan den totala ekonomiska förlusten vara ungefär en halv miljard kronor. Enskilda skogsägare har drabbats väldigt olika, säger Claes Fries.

Stormen Hilde lämnade mest vindfällen efter sig och orsakade inte lika stora skador på skogen som stormen Dagmar, som inträffade 2011. Då fälldes 4,5 miljoner kubikmeter skog, på betydligt större areal.