Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bor EU-migranterna

EU-migranterna har flyttat in i en lokal i Odensala för att slippa den bitande vinterkylan. Så här bor de.

I december tog Östersunds kommuns politiker ett gemensamt beslut om att avsätta pengar till mat, kläder och husrum för de EU-migranter som finns i Östersund i vinter.

Enligt en kartläggning tidigare i år, genomförd av Svenska Kyrkan, har det funnits ungefär 40 EU-migranter som i större eller mindre utsträckning befunnit sig på gatan och bott i sina bilar.

Med anledning av att ingen ska behöva fira jul i bilen, eller för den delen frysa ihjäl i de iskalla vinternätterna, avsattes därför 100 000 kronor från kommunen som ska räcka fram till april 2015.

Under veckan har nio personer flyttat in i en lokal i Odensala. IOGT-NTO äger lokalen. Där finns kök och två större rum för EU-migranterna att disponera. De har fått madrasser med sängkläder och i enstaka fall sängramar. I köket är det fullt av mat. Bland annat rester från Svenska Kyrkans tabberas. I en kartong ligger äpplen och mandariner. De nio människorna som samtliga suttit utanför butiker under dagen står och samtalar innan det blir dags att gå och lägga sig.

Carina Grinde är diakon i Österunds församling och en av dem som arbetar med EU-migranternas situation.

– Jag tror att det har blivit färre EU-migranter (sedan kartläggningen genomfördes), säger Carina.

– Sedan har de övriga fått liknande hjälp sedan tidigare.

Zura Naidenova är en av dem som flyttat in i huset i Odensala.

– Det är bra. Det är varmt och skönt. Men vi har ingen dusch och ingen möjlighet att tvätta kläder här, säger Zura.

De ska bo i huset i Odensala fram till och med trettonhelgen. Då ska de, om det inte blir så att de stannar här, möjligtvis flytta till en annan lokal, enligt Carina Grinde. Lokalen är att betrakta som ett härbärge. Under förmiddagen rör de sig ut på gatorna. Klockan fem kommer någon från Svenska kyrkan och låser upp dörren igen.

Läs mer:

"Den dagen någon fryser ihjäl på gatan är vi alla skyldiga"

Tiggarna slipper fira jul i bilen