Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir vädret år 2100

År 2100 har vintertemperaturen ökat med 4 grader och dagarna med snö har minskat med 50.

Det var ett scenario som Elin Sjökvist från SMHI presenterade under den klimatkonferens som hölls på Clarion under måndagen under rubriken "Varmt och gött... eller? Klimatanalysen över Jämtlands län innebär en mängd utmaningar. Elin Sjökvist målade upp beskrivningar som: kraftig nederbörd, främst i form av regn framför allt på vintern där en 40 procents ökning av nederbörden förväntas år 2100.

Vårfloden kommer tidigare och pågår längre. Och det är framför allt i de norra och västra delarna av länet som ökningen av tillrinning sker eftersom vårfloden där består av smält snö från fjälltrakterna.

Isperioderna minskar från 129 dagar till 70 dagar. Resultatet har räknats fram efter mätningar på Kallsjön i Åre kommun.

Isläggningen blir därmed senare och islossnigen tidigare.

Magnus Renfält, renägare från Mittådalens sameby, Härjedalen, berättade hur klimatförändringarna påverkar rennäringen.

– Våren kom en vecka tidigare i år tillexempel. Och vädret skiftar otroligt snabb, det är blötsnö ena dagen och väldigt kallt nästa. Det blir som cement för renarna när de ska beta. Vi har aldrig haft problem med renbetet förut.

Magnus Renfält berättade också att myggen verkar ha flyttat söderut, vilket innebär att renarna inte därför tvingas upp mot kalfjället utan håller sig vid träden.

– Vi har haft hjälp av myggen förut. Vi märker också att renarna i juli, augusti dra snabbare neråt låglandet för att äta av svampen.

Han avslutade med att kommentera det faktum att klimatförändringarna innebär en ökad satsning på turism i länet:

– Det finns ingen näring som samverkar så mycket som vi samer. Men växande turism innebär också växande ansvar så att vi inom alla näringar ska kunna samverka.