Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir trasiga sedlar som nya

Har du råkat tvätta en femhundring eller har barnet rivit sönder en hundralapp?

Annons

Har du råkat tvätta en femhundring eller har barnet rivit sönder en hundralapp? Ta det lugnt. Riksbanken löser in dina skadade sedlar. Så här gör du.

Hemkomna från semestern är det nog mer än en svensk som undrar vad man egentligen gör med sina sedlar utanför Sveriges gränser, för visst känns de både slitnare och smutsigare och ibland skrivs det till och med på sedlarna. Är vi svenskar i svenskar helt enkelt mer rädda om våra pengar?

När det gäller sedelkvaliteten gäller nog både så att svenskar är lite varsammare än andra, och att Riksbanken drar in sedlarna lite tidigare än i andra länder, säger Jörgen Alexandersson på Riksbanken.

Riksbanken har en överenskommelse med bankerna och uppräkningscentraler, och när sedlar har vissa skavanker sorterar man ut dem och skickar in dem till Riksbanken för att makuleras och bytas mot andra sedlar.

Sedelkvaliteten stiger också eftersom den ökade automatiseringen av kontanthanteringen helt enkelt kräver bättre sedlar. Alla vet hur svårt det är att tanka i en sedelautomat med en dålig hundralapp, säger Jörgen Alexandersson.

Ovanligt med text på sedlar

Skrift, som ett telefonnummer eller en liten uträkning av dricksen, förekommer ibland på annars rena och fina sedlar utanför Sverige men är väldigt ovanligt på hemmaplan.

Det kan vara så att svenskar inte skriver så mycket på sedlarna, säger Jörgen Alexandersson, men det kan också bero på hur man ställer in sina maskiner för kontanthanteringen. Även skrift kan i Sverige tolkas som smuts, och sedeln dras in.

Men även svenskarna har kladdat på sina sedlar.

Fram till 1800-talet var det inte ovanligt att använda sedlarna att skriva på, och det var inte som idag några siffror, kanske ett telefonnummer. Eftersom det fanns en baksida kunde man skriva mer. Till exempel anteckna vem man fått sedeln av och när, eller en liten vers om att man ville att sedeln skulle komma tillbaka med 10 000 andra, säger Monica Golabieweski Lannby på Myntkabinettet.

Hon menar att det kan ha berott på att det var väldigt dåligt med papper i samhället.

Det ser vi på att sedlarna hann bli väldigt trasiga medan de var ute i cirkulation, Man stadgade upp dem med annat överblivet papper, det kunde vara gamla brev eller sidor från en bibel som man nålade upp fragmenten på.

Byter ut skadade sedlar

Enligt Riksbankslagen får sedlar och mynt som förändrats eller bearbetats inte spridas. Det innebär att det till exempel är förbjudet att sätta reklamtryck på sedlar eller att det inte går att först svetsa ihop mynt för ett konstverk och sedan lösa in dem.

Men enligt Jörgen Alexandersson blir man inte lagförd om man skriver på sina sedlar eller råkar förstöra dem på annat sätt. Snarare brukar Riksbanken ta tillbaka sedlar som gått i tvättmaskinen eller fått vinfläckar om man kan ge en rimlig förklaring hur det gått till och sedeln inte verkar komma från någon form av brottslig verksamhet. Har man mindre än två tredjedelar kvar av sedeln får man dock bara halva värdet tillbaka.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Fakta sedelinlösen:

Riksbanken löser in skadade och förstörda äkta sedlar under förutsättning att Riksbanken bedömer att det inte finns anledning att anta att sedeln härrör från brottsligt förvärv, eller att inlösenförfarandet kan dölja att någon har berikat sig genom brottslig gärning.

Riksbanken löser in sedlarna med hela beloppet om en intakt yta motsvarande minst två tredjedelar av hela sedeln återstår, eller med halva beloppet om en intakt yta motsvarande mindre än två tredjedelar men mer än en tredjedel av hela sedeln återstår.

Blanketten för sedelinlösning kan du ladda ner här. (http://www.privataaffarer.se/nyheter/200909/sa-blir-trasiga-sedlar-som-nya/Blankett_skadad_sedel.doc)

Mer läsning

Annons