Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir skolan bäst

Om tio år ska den svenska skolan vara bland de tio främsta länderna i PISA och andra internationella kunskapsmätningar. Det är Folkpartiets mål.

Kunskapsresultaten har sjunkit sedan 1990-talet. Oavsett om det är läsförståelse, matematik, naturvetenskap eller problemlösning som svenska elever testas i har trenden varit nedåtgående i 20 år. Resultaten måste höjas.

De omfattande skolreformer som just nu pågår kommer att vända utvecklingen, men det är inte alls tillräckligt. I PISA 2012 placerade sig Sverige på plats 38; långtifrån de topplaceringar som är möjliga för ett av världens rikaste och mest utvecklade länder. Folkpartiet vill göra mer för skolan och målet är att bli ett av världens tio bästa länder.

Ska vi nå dit finns det tre utmaningar att hantera.

För det första behövs mer av tidiga insatser. Elever som har svårigheter måste få hjälp så snabbt som möjligt. Den elev som inte lär sig läsa i lågstadiet halkar efter och får svårt att klara andra ämnen.

För det andra brister studieron. Sverige toppar faktiskt en mätning i PISA 2012: den som visar hur mycket sen ankomst som förekommer i skolan. Nästan var tredje elev i högstadiet och gymnasiet anger att andra elever stör dem i arbetet på de flesta eller alla lektioner.

För det tredje måste läraryrkets status höjas. Lärare är vårt viktigaste yrke, men i dag möts inte lärare av den respekt eller de villkor de förtjänar.

Folkpartiet har lösningarna på utmaningarna.

Skolan ska förstatligas. Kommunaliseringen av skolan har varit ett misslyckande och bidragit till sämre studieresultat och läraryrkets sjunkande status.

Högre löner för lärare. Vi behöver 10 000 fler förstelärartjänster för att premiera yrkesskickliga lärare med kraftiga lönelyft.

Mindre klasser i lågstadiet. Varje år ska 2 miljarder kronor användas för mindre klasser, fler speciallärare eller mer halvklassundervisning.

Tioårig grundskola. För att ge alla barn en god start ska skolstart ske vid sex års ålder och grundskolan bli tioårig.

Betyg från årskurs 4. Betyg ger tydlig information och visar vilka elever som behöver stöd.

Mer stöd. Vi ska ha fler speciallärare. Alla skolor ska erbjuda läxhjälp och sommarskola.

Ordningsomdömen. Läraren ska bestämma i klassrummet – annars är det de svaga eleverna som drabbas av bristande studiero.

Kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka varje människas livschanser. Kort sagt, klassresan börjar i klassrummet. Därför vill Folkpartiet ha en skolpolitik som ger alla elever chansen att lyckas. Rösta för skolan den 14 september.

Pär Löfstrand (FP)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel