Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir påskvädret

Mild och fuktig luft med moln och dimma täcker stora delar av landet. Ett nederbördsområde, med delvis underkylt regn, kommer att röra sig västerut över norra Norrland.

Det är SMHI:s prognos för skärtorsdagen.

På långfredagen passerar ett mindre område med snö eller snöblandat regn över norra Norrland och i södra Sverige är det skurar att vänta, som kommer in från sydväst.

Påskdagen kan inträffa tidigast 22 mars och senast 25 april, medeldatumet är 9 april men den mest frekventa dagen för påsksöndagen är 19 april.

I och med att påskhelgen flyttar runt så mycket är det svårare för SMHI att göra statistik på påskvädret, skriver de på sin hemsida. Men SMHI har gjort en sammanställning om hur vädergudarna behandlat påsken de senaste åren:

År 2000, påsken var sent i april, blev en riktigt varm påsk med som mest 26 grader i Målilla på påskdagen.

År 2001, inföll påsken mitt i april. Till en början fanns ett snötäcke även i södra Sverige men dagsmeja gjorde att en del töade bort under helgens gång.

2002 var det en solig och mild helg.

2003 var också solig och mild. Jokkmokk satte ett nytt temperaturrekord med drygt 19 grader på påskdagen.

2004 inföll påskhelgen omkring den 10 april. Den var blåsig och ostadig i fjällen. Snötäcket nådde sitt maximum i de norra fjällen strax efter påskhelgen med 141 centimeter i Katterjåkk.

2005, var påsken i slutet av mars. Behagligt väder, framför allt under långfredagen och påskaftonen med upp till 17 grader på en del håll i södra Sverige.

2006 års påskhelg blev, förutom på påskaftonen den 15 april, grå och ostadig med lätt regn eller snöfall. Påskaftonen blev alltså bättre med sol i södra halvan av landet.

2007 var påskveckan blåsig och kylig. På dymmelonsdagen och skärtorsdagen drabbades Norrland av kraftig vind i kombination med snö. I Stekenjokk uppmättes 48 m/s i vindbyarna. Ett annat, men något mindre intensivt oväder passerade i slutet av påsken. Även då förekom dock orkanbyar på bland annat Sylarna.

2008 var påsken osedvanligt tidig med påskdag den 23 mars. Natten till påskdagen var rekordkall med 41 minusgrader i Nikkaluokta. Det är den lägsta temperatur vi känner till i Sverige så sent på säsongen.2009 växte en högtrycksrygg in över Sverige med soligt och varmt väder på många håll. Vid ostkusten blåste det kyligt från havet med dimma av och till. Under senare delen av påsken rörde sig ett område med regn och skurar ner över norra Sverige.