Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya PPM

Nu närmar sig införandet av statliga generationsfonder och statliga kostnadseffektiva placeringsalternativ, så kallade Kepor, inom PPM-systemet.

Annons

Nu närmar sig införandet av statliga generationsfonder och statliga kostnadseffektiva placeringsalternativ, så kallade Kepor, inom PPM-systemet. Som sparare ska du i framtiden få välja en av tre risknivåer eller att lägga pengarna i en generationsfond.

Först och främst kommer det att heta något annat än Kepor.

Vi kallar dem placeringspaket, säger Richard Gröttheim på sjunde AP-fonden.

De som idag har sitt premiepensionssparande i Premiesparfonden, och alltså inte gjort något PPM-val, kommer automatiskt att överföras till den nya generationsfonden som kallas Såfa, efter Statens Årskullsförvaltningsalternativ.

Tanken är att åldersanpassa sparandet på det mest kostnadseffektiva sättet, säger Richard Gröttheim. Sjunde AP-fonden kommer att bygga upp två fonder, en aktiefond och en räntefond som vi förvaltar. Sedan kommer man att under sin livstid att få sitt premiepensionskapital placerat i dessa fonder.

Från pensionsinbetalningarnas start till 54 års ålder kommer man att ligga till 100 procent i aktiefonden. Från och med det år man fyller 55 till man fyller 75 kommer det att ske en nedtrappning i aktierisken varje år, genom att man får en större och större andel i räntefonden. Vid 75 kommer man fortfarande att ha lite aktier kvar, men majoriteten i räntepapper.

Här tycker vi att vi har varit innovativa jämfört med de generationsfonder som finns idag. Där sker anpassningen i distinkta steg, vilket gör att man riskerar att göra stora nedviktningar vid mindre gynnsamma tillfällen.

Placeringspaketen kommer att byggas upp av samma komponenter, alltså de två stora fonderna. Men här kommer man att erbjudas tre alternativa kombinationer av innehav i de två fonderna: Försiktig, Balanserad och Offensiv. Regeringen skrev i sina förarbeten att man ville ha minst tre och högst tio alternativ.

Det ska vara så enkelt som möjligt för den som vill göra ett aktivt val men inte gå in på fondtorget. Offensiv kommer att ha 100 procent aktier. De andra två olika viktningar av aktie- och räntefonderna.

För att väja något av de tre placeringspaketen måste man fortfarande ta sig till PPM-systemets hemsida. Där kommer man att i ett första steg få välja på de tre statliga placeringspaketen på eller i vanliga fonder. Väljer man istället att placera i fonder tas man vidare till Fondtorget.

Hur kommer de nya alternativen att påverka svenskarnas pensionsval?

Jag tror inte det kommer att påverka så mycket över tiden, säger Richard Gröttheim. Vi har hittills över 90 procent av förstagångsväljarna, och så kommer det nog att fortsätta. Över tiden kommer en del av dessa att aktivera sig och välja andra fonder. Skillnaden är väl att man nu också kan välja tillbaka till våra fonder, och om det visar sig att detta är en jättebra produkt så kommer det att påverka hur folk agerar.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons