Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du blåst på drömresan

Resejätten Ving varnar för bedragare som säljer falska presentkort på nätet.

Annons

Resejätten Ving varnar för bedragare som säljer falska presentkort på nätet. De senaste månaderna har flera resenärer blivit lurade.

Det här är något som går i vågor. I somras ökade antalet bedrägerier och vi gick ut och varnade våra kunder. Då sjönk antalet men fortfarande får vi in ungefär ett fall i veckan, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn till privataaffarer.se.

Presentkort på 5 000 kr från Vingresor säljes för 2 500 kr.

Så kan en annons på Blocket se ut och det låter ju onekligen som en bra affär. Men det finns alltså en risk att du bli lurad. Presentkortet kan till exempel vara falskt eller ogiltigt. Magdalena Öhrn uppmanar därför alla som funderar på att köpa ett presentkort att först kontrollera om det är äkta.

På presentkortet finns ett serienummer och om man kontaktar oss kan vi med hjälp av numret konstatera om presentkortet är äkta eller inte, säger hon.

Men det är inte bara falska presentkort som är problemet. Det har också förekommit bedragare som istället för att skicka presentkortet lovar att betala din resa om du lämnar ut ditt bokningsnummer.

Någon betalning av resan blir det förstås inte och den lurade tvingas betala dubbelt. Först pengarna till bedragaren, sedan pengarna för resan.

Bokningsnumret är en värdehandling och ska aldrig lämnas ut till någon, säger Magdalena Öhrn.

Hon påpekar också att presentkorten inte kan användas för betalning via nätet. Ska ett presentkort utnyttjas måste det lämnas in i en av Vings butiker.

Så gör du för att inte bli lurad:

1. Köp inte ett Ving-presentkort utan att kontrollera om det är äkta. Ring Ving på 0771-995 995.

2. Det är viktigt att du får presentkortet i din ägo och själv sköter betalningen av din resa.

3. Lämna aldrig ut bokningsnumret till någon du inte känner!

4. Tro aldrig på någon som säger sig ha fått återbetalning till sitt My Holiday Card och ska genomföra en betalning till din bokning. Detta är bedrägeri, enligt Ving.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Annons