Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du av med silverfisken

De lever på att äta smutsen i ditt avlopp. De små snabba och ljusskygga krypen stormtrivs i ditt badrum och kök.

Där kan de leva i upp till fem år. Så här blir du av med silverfisken. Så här blir du av med dem.

De flesta har sett de 10 mm långa insekterna som har silverskimrande fjäll. Nästan alla hem har nämligen enstaka silverfiskar i badrummet eller i köket.

– De lever oftast vid avloppet. Där livnär de sig på lite allt möjligt, som smuts och tvålrester. I stort sett alla hem har silverfiskar, säger Bengt Ahlberg, skadedjursbekämpare och teknisk chef på Svea Miljö och Hygien.

Silverfisken går att spåra i fossiler 300 miljoner år tillbaks i tiden. De tillhör urinsekterna och har i stort sett inte behövt förändra sig under evolutionens gång. Honan lägger cirka 100 ägg under sin livstid. Silverfiskarna har en livslängd på fyra till fem år. De är mycket ljusskygga och kommer fram först när mörkret faller på.

– Det händer att folk blir hysteriska efter att ha sett ett par silverfiskar i badrummet. Det är många som tycker att de är äckliga. Men de är inte skadliga egentligen. Det händer i sällsynta fall att de gör skada på papper eller tyg, säger Bengt Ahlberg.

Det är framför allt i fuktiga utrymmen som silverfiskarna trivs i.

– Om du ser dem i vardagsrummet eller i sovrummet kan det vara ett tecken på fuktskador. Det är sällsynt att de är någon annanstans än i badrummet och köket, säger Bengt Ahlberg.

Vanligast med silverfisk är det i äldre bostadshus.

– Det beror på att de husen inte är byggda för att hålla borta fukten på samma sätt. Byggnaderna är mer slitna och fuktskador uppstår lättare, säger Bengt Ahlberg.

Eftersom insekterna trivs i fukt är det också där lösningen finns.

– Det är om det finns hundratals silverfiskar i ditt hem som det kan vara läge för en sanering. Annars finns det andra sätt att få bort dem. Om man håller det så torrt som möjligt i badrum och kök så försvinner de. De måste ha fukt för att kunna överleva. Det går att lägga ut klisterfällor men de är inte så effektiva, säger Bengt Ahlberg.

Stefan Hazianastasiou