Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir det fina och jämna timmervältor

Dagens mekaniserade skogsavverkningar kräver stor skicklighet med spakarna i skördaren och skotaren.

Det är mycket viktigt att föraren i skördaren gör en bra sortering vid upparbetningen av virket. I klartext betyder det att föraren lägger virket sortiment för sortiment och tydligt åtskilt. Då går det lätt och smidigt för skotarföraren att lasta. Genom stockändarna mot skotarens grinda blir lasset jämnt, vilket skördarförarens skicklighet lägger grunden för.

För att få fina och jämna virkesvältor krävs det en bra grund! Lutar vältan eller om stockarna ligger snett i förhållande till varandra, går det inte att åstadkomma bra vältor. För en skicklig skotarförare tar det inte längre tid, att få till en exemplarisk välta, knippet hamnar på rätt ställe på en gång. Inga justeringar behövs.

Alternativet är mindre bra vältor, vilket innebär att lastningen på timmerbilen försvåras och då hamnar kostnaden där. Hela processen, från det fällda trädet till att timmerstockarna ligger på timmerbilen är ett stort och mycket viktigt samspel mellan tre förare.

I dagarna går det minst hundra timmerbilar från de tre byarna Böle, Palleråsen och Åsen i södra Lit, som tre mycket skickliga förare har åstadkommit. Entreprenören, tillika skördarförare Roger Persson från Gravbränna, Föllinge, har till sin hjälp skördarförare Hans Erik Hemmingsson, Högarna, Häggenås och skotarförare Jimmy Isander, Lundsjön, Krokom. Tre samspelta skogsmän som kör åt Norraskog på heltid.

Sture Björch

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel