Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev domen efter dödlig skoterolycka

En man dog efter en skoterolycka i Kusböle, Oviken, i mars förra året. Nu har en 27-årig man dömts till ett års fängelse för vållande till annans död. Tingsrätten var inte helt enig om domen.

Den 27-årige mannen bodde tillfälligt hos den avlidne mannen och dennes sambo. Sällskapet tillbringade en helg i en stuga tillsammans. På dagen för olyckan skulle de åka iväg till en annan stuga.

Innan de gav sig iväg satt sällskapet och drack alkohol i stugan. Den avlidne mannen gav sig iväg på skoter med sin sambo och 27-åringen följde efter på en annan skoter. När den avlidne mannen närmade sig ett gupp ökade farten på hans skoter. Vid guppet lättade skotern och kort därefter inträffade olyckan. Kvinnan såg direkt att hennes sambo var död.

27-åringen uppger att han inte drack någon alkohol under den aktuella dagen. Han minns inte heller vilket avstånd han höll till skotern framför sig. Han såg att den skotern lättade från marken och att det därefter kom ett snömoln. Han släppte gasen, bromsade och väjde åt vänster – därefter låg han på marken.

Den nu dömde mannen var åtalad för vållande till annans död, grovt rattfylleri och olovlig körning. Han förnekar alla åtalspunkter utom olovlig körning.

Tingsrätten finner det styrkt att 27-åringen har orsakat den nu avlidne mannens död genom att köra på honom. Vidare finner rätten det styrkt att 27-åringen var alkoholpåverkad vid olyckstillfället. Påföljden blir ett års fängelse.

En nämndeman skriver i domen att det inte går att styrka att 27-åringen var så pass berusad att han ska dömas för grovt rattfylleri. Nämndemannen bedömer däremot att det är styrkt att han har vållat den avlidne mannens död.