Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så betalar Jämtkraft för miljardbygget

Det är ett av de största byggprojekten i länet – någonsin.

Nu är det nya kraftverket i Hissmofors färdigbyggt.

– Vi var tvungna att bygga nytt på grund av den dåliga marken, avslöjar Tommy Borgh, elproduktionschef på Jämtkraft.

Annons

I mars 2011 inledde Jämtkraft bygget av en ny kraftstation vid vattenkraftverket i Hissmofors, Krokoms kommun. Orsaken var skador som svällskiffret i marken under den gamla stationen orsakat.

– Att reparera stationen var inte ett realistiskt alternativ, säger Tommy Borgh, Jämtkraft.

Nu har stationen tagits i drift. Den producerar 320 gigawatt per år och kan försörja 16 000 villor. Det innebär en liten ökning av kapaciteten med tre procent.

– Det gamla verket var rätt så effektivt det med. Men vi var tvungna att byta ut det på grund av skadorna, säger Tommy Borgh.

Bygget finansieras dels med egna pengar. Dels med lån.

Hjärnan bakom bygget är byggprofilen Franz Birkl. Han ligger bakom en rad olika byggnader i länet. Som exempelvis VM-6:an-liften i Åre.

– Det som var speciellt med att bygga den här stationen var tidsaspekten. Att vi hade press på att vara klara innan årets slut. Och det klarade vi, säger Birkl.

Alldeles utan kontroverser har inte bygget i Hissmofors varit. En underentreprenör till huvudentreprenören NCC har beskyllts för att strunta i att betala sociala avgifter för sina anställda.

Vad har Jämtkraft gjort för att kolla att underentreprenören inte betalat svarta löner?

– Vi har frågat NCC och så har vi själva gått så långt vi kan med det för att försäkra oss om att det inte var något oklart. Jag kan nämna att (det aktuella företaget) erbjöd sig att komma hit. Men då fanns det inget intresse från media.

En av LT:s läsare hörde av sig via Facebook och ville veta hur Jämtkraft hanterar fiskevägarna uppför Inlandsälven.

– Först var det tal om att bygga en fiskehiss. Men efter att vi tagit in en oberoende konsult som konstaterat att det aldrig varit någon fisk som vandrat där så var det inte aktuellt. Nu har vi en miljöfond där vi avsatt pengar i stället.