Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är planen med ett nytt kommunhus i Östersund

Blir Österängsskolan det nya kommunhuset i Östersund? Ska kommunen slå till och bygga en helt ny byggnad för upp mot en halv miljard kronor?
Avstampet mot ett framtida kommunhus presenteras på tisdagen.

Annons

Mögel, fukt, dålig ventilation, trötta och sjuka kommunanställda – efter åratal av utredningar slog en omfattande delrapport ner som en bomb i mitten av april 2015.

Halva kommunhuskomplexet hade fuktskador och värst var det i de tre huskropparna (hus B, C och D) som sitter ihop med gamla Rådhuset (hus A).

Nu, 1,5 år senare, kommer teknisk förvaltning att presentera hur kommunen ska agera för att samlokalisera den numera oerhört splittrade kommunförvaltningen med handläggare, tjänstemän och administratörer utspridda på åtminstone sex olika ställen i Östersund och dess närhet.

– Om vi ska gå in i ett så här stort och nytt projekt så måste vi självklart veta vad vi vill med kommunhuset. Huset i sig självt är inte viktigt utan det är verksamheten som ska in i det framtida kommunhuset som är det väsentliga, säger Örjan Jervidal, teknisk chef.

– Om det blir i de här lokalerna vid Rådhuset eller något helt annat ställe det vet jag inte. Men vi måste veta vad vi vill med huset och hur effektivt huset ska vara för den verksamhet och organisation som ska in och det är det projektet vi har börjat med, fortsätter han.

Över 300 kommunanställda lämnade 5000 kvadratmeter kommunhuslokaler för fler år sedan. En promenad genom lokalerna vid Rådhuset vittnar om snustorra krukväxter, glömda muggar och trasiga skrivbord.

På tisdagen i samband med kommunstyrelsens sammanträde presenteras en första rapport.

Örjan Jervidal vet att kommunhusfrågan är högintressant, men poängterar att den som tror att något konkret kommer att läggas fram på tisdagen, kommer att bli besviken.

– Om vi bygger om en existerande byggnad, nyproducerar eller hyr externt är en helt annan fråga och ligger inte på mitt bord.

Om man pratar ett framtida kommunhus - vad vore då det bästa för kommunen?

– Som kommunens internägare av fastigheter som ligger under teknisk förvaltning är det absolut bästa att bygga själv när det gäller den här typen av lokaler. Kommunen har en administration om 1000 år också om inte klimatförändringen gör att vi går under innan dess.

Det är däremot tämligen klarlagt att det vidhängande kommunkomplexet till Rådhuset är helt avpolleterad.

– Alla vet att den här byggnaden är utdömd. Det är inget snack om att vi ska renovera det här, säger Jervidal.

Det är dock inget som talar för att Rådhuset (hus A) kommer att klara att ta emot samtliga utspridda kommunanställda i framtiden. Inte heller att det kommer att säljas.

– Jag förstår att A-huset inte är någon marknadsmässig fastighet om man skulle sälja den. Vem kan utveckla en sådan fastighet? Det är en prydnadsfastighet för stan och bör kanske vara i kommunens ägo i framtiden också. Men det är en politisk fråga.

Efter åratal av utredningar slog en omfattande delrapport ner som en bomb i mitten av april 2015. Halva kommunhuskomplexet var fukt- och mögelskadat.

Östersunds kommun externhyr lokaler för cirka 375 kommunanställda på fem olika ställen runt om i Östersunds kommun. Det kostar skattebetalarna ungefär 15 miljoner kronor per år.

– Den stora frågan är vart vi ska vara i framtiden. Men för mig är det inte någon brinnande fråga. Bara vi vet vilken byggnad vi ska ha, kan vi bygga den var som helst.

Ett nybygge skulle givetvis kosta stora slantar. Det pratas om en kostnad på mellan 150 och 500 miljoner kronor.

När kan vi räkna med ett konkret besked i kommunhusfrågan?

– Inriktningsbeslutet hoppas jag vi ska ha klart till sommaren.

– Då kan jag tänka mig att politiken vill vara med och tycka till om den geografiska placeringen. Investeringssumman är självklart också en viktig politisk fråga, men hur vi löser planlösningen för en optimal organisation är ingen politisk fråga

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdILänk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Annons