Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är morgonhumöret hos björnar som vaknar i mars

Den milda vintern och rekordtidiga våren kan tvinga länets björnar att kliva upp ur idet okristligt tidigt i år.

Men hur har de det egentligen med morgonhumöret. Kommer skogen att vimla av morgontrötta och allmänt sura nallar?

Jon Martin Arnemo är professor vid Högskolan i Hedmark och forskningsledare vid Skandinaviska björnprojektet. Han har under flera år forskat om björnar och deras vanor. Ett av hans pågående forskningsprojekt handlar om just björnarnas idesgång.

– Det här är egentligen första gången som det görs på vilda brunbjörnar. Det har forskats i djurpark tidigare, men där har björnarna inget naturligt beteende, säger han.

Men hur blir det för björnarna nu när vintern har varit kort med en väldigt tidig vår?

– Det är en lite komplicerad bild och det är svårt att säga vad resultatet egentligen blir. På hösten reducerar björnarna aktiviteten när temperaturen går ner och när snön kommer går björnarna ner i kroppstemp och hjärtfrekvens och sedan går de och lägger sig. Det pågår under några veckor, förklarar Jon Martin Arnemo.

– Men på våren är det annorlunda. Då startat det hela med att kroppstemp stiger när den ligger i idet och det gör den egentligen oavsett temperatur och snösmältning, men det som kan påverka björnen på våren är om det blir riktigt varmt och om det kommer in vatten i idet.

Risken för översvämning i iden kan betraktas som överhängande just nu vilket alltså innebär att det blir en tidig uppstigning för många björnar.

Hur påverkas då björnen av att den får sova mindre än normalt?

– Primärt ligger björnen i ide för att den har svårt att hitta mat och då har den evolutionsmässigt utvecklat en mekanism för att spara energi, så en kortare vinter gör att den brukar mer energi på årsbasis men så länge den hittar mat är det inga problem.

Så man kan inte direkt säga att det kommer ut en massa trötta björnar som är griniga för att de har fått sova för lite?

– Nej, så dramatiskt är det inte.

Men vi kan gissa att det kan komma ut björnar som kommer att vara hungriga ett tag?

– Det kan man nog förvänta sig ja. November och mars i Skandinavien är inga bra månader för att hitta mat i skogen. Bär från förra året är inte mycket att äta så de får förlita sig på myrstackar eller något gammalt älgkadaver, säger professor Jon Martin Arnemo.

Han har under sina 20 år som björnforskare märkt av en betydlig förändring i klimatet som gjort vintrarna allt kortare.

– Från att vi tidigare hade full vinter mitt i april är det nu mest barmark och vatten överallt kring Noppikoski och Orsa finnmark där vi bedriver forskning.

Hur kan björnarna på sikt påverkas av de korta vintrarna?

– Det är ju så enkelt att så länge björnarna hittar mat så är det inga problem. Det finns brunbjörn i till exempel Grekland där det är annat klimat och de går knappt i ide mer än när honorna ska föda ungar, så som art är det inga problem.