Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill satsa på karriärer inom sjukvården

Socialdemokraterna vill skapa fler karriärvägar för sjuksköterskor och undersköterskor inom Landstinget.
Därför lägger de nu ett paket med förslag för att få fler att specialistutbilda sig.

Annons

Satsningen som Socialdemokraterna går ut med innebär att fler inom Landstinget ska ha möjlighet att utbilda sig, och de som väljer att studera ska få mer pengar i månaden i studielön.

De vill höja anslaget för att specialistutbilda sig från tre miljoner kronor till fem miljoner kronor och det är ett av Socialdemokraternas prioriterade områden inför den kommande valperioden.

– Ska det finnas en trygg vård i vårt län finns det tre saker som är viktiga. Dels att den är tillgänglig, vilket konkret betyder att vi lyckas besätta tjänsterna med personal. Det andra är att du ska möta personal med rätt kompetens och en tredje sak är kontinuitet, att du inte ska behöva berätta din sjukdomshistoria varje gång du söker vård, säger Ann-Marie Johansson som kandiderar till uppdraget som ordförande i landstingsstyrelsen.

Därför vill de höja anslaget så att fler kan vidareutbilda sig.

– Vi måste se till att människor vill jobba hos oss och får möjlighet att utvecklas i sitt arbete, säger Ann-Marie Johansson.

Men det finns förbehåll med satsningen.

– Det här ska vi finansiera under förutsättning att det blir en Socialdemokratiskt ledd regering i höst. Vi tänker ta två miljoner från de 26 miljoner som satsat på vårt Landsting till detta, säger Ann-Marie Johansson.

Dels föreslås nivån på studielönen öka, men det måste även finnas tjänster där man får använda den nya kompetensen och även får en högre lön.

– Vi vill öka det här på två sätt. Fler ska ha möjligheten att specialisera sig och det ska bli fler områden som får specialiserade sjuksköterskor, säger Bengt Bergqvist som kandiderar till vice ordförandeposten i landstingsstyrelsen.

Ska det till nya tjänster som inte finns över huvud taget i dag?

– Jag tror att vi måste hamna där, säger Bengt Bergqvist.

Vad skulle det vara för tjänster?

– Det vågar jag inte svara på i dagsläget.

På vilket sätt skulle en undersköterska kunna göra karriär i det här systemet?

– Redan i dag blir undersköterskor med tiden specialiserade till narkosundersköterskor eller hjärtundersköterskor, men det finns ingen formell utbildningsväg som leder dit utan man har lärt sig det erfarenhetsmässigt. Vi vill hitta vägar som tydliggör vad som krävs för att bli specialistundersköterska, säger Bengt Bergqvist.

Är behovet bland undersköterskor och sjuksköterskor att göra karriär större än möjligheterna?

– Vi uppfattar det så. De tre miljonerna i dag som finns till specialistutbildning tar slut och det finns folk som inte har möjlighet att gå på grund av de privatekonomiska förutsättningarna. Det ska bli lättare för fler att välja att specialisera sig, säger Bengt Bergqvist.