Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill satsa på inlandsbanan för både gods- och persontrafik

Inlandsbanan satsar på utökade turer. Men socialdemokraterna vill satsa ännu mer.

– Vi ska försöka få en långssiktig lösning på helgtrafiken, säger Lena Bäckelin.

Annons

I helgen utökades helgtrafiken på inlandsbanan mellan Östersund och Mora. Bland annat går det ett tåg mellan Sveg och Mora på söndagar, ett tåg som är anpassat för avgångar mot Stockholm från Mora.

Detta är möjligt tack vare ett samarbete mellan landstinget och berörda kommuner som har gått in med medel.

Men socialdemokraterna nöjer sig inte med det.

– Vi tror på inlandsbanan både för godstrafik och för persontrafiken, säger landstingsrådet Harriet Jorderud som liksom sina partikamrater ser den spårbundna trafiken som viktig för att klara de olika miljömål som man har.

Totalt vill den rödgröna alliansen satsa 101 miljarder på olika lösningar för infrastrukturen varav en större slant ska gå till att förbättra inlandsbanan.

För fyra år sedan ville socialdemokraterna göra en storsatsning på inlandsbanan. Men det var något som den nuvarande regeringen inte gjorde.

– De har hittills inte prioriterat inlandsbanan. Våra 300 miljoner blev 70. Det är den stora skillnaden mellan oss och den borgerliga alliansen, säger Marie Nordén som tycker att miljöpolitiken hamnat i skymundan i årets val.