Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) vill satsa på fria bussresor

Barn och ungdomar står i fokus i Socialdemokraterna Östersunds valprogram. Gratis bussresor och nya förskoleavdelningar är några saker som partiet vill satsa på.

På tisdagseftermiddagen offentliggjorde Östersunds socialdemokrater sitt valprogram, eller framtidskontrakt som partiet kallar det för. Flera av punkterna i programmet berör unga människor. Något som redan är infört i Åre, Bergs och Bräcke kommun är fria bussresor till alla barn och ungdomar mellan 6 och 19 år. Det vill Östersunds socialdemokrater nu ta efter.

– Det är ett sätt att krympa avstånd och det gör att Östersund växer. Det är en väldigt viktig insats för att se till att alla barn och ungdomar får samma möjligheter. Familjens ekonomi avgör så mycket i dag, säger Mona Modin Tjulin, ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Det bor betydligt fler människor i Östersund än i de kommuner som redan har infört fria bussresor till ungdomar. Därför har Socialdemokraterna i första hand tänkt ge de fria resorna till ungdomar 13-19 år och på sikt till alla ungdomar. Att det är en dyr investering är partiet medvetet om.

– Man måste titta på vilka fördelar det ger. Bor du i Torvalla och ska åka till Valla, Östersund Arena eller vart du nu ska åka, kostar det 15 kronor om du åker med ungdomsbiljett. Sedan ska du åka hem, då blir det 15 kronor till. Det blir flera hundra kronor i månaden för att åka till en aktivitet en dag i veckan. Med det här vill vi öka folkhälsan och möjligheten att ta sig till aktiviteter, säger Mona Modin Tjulin.

När det gäller ännu yngre barn vill Socialdemokraterna satsa på att bygga åtta nya förskoleavdelningar för att kunna minska antalet barn i grupperna från 18 till 17. Tanken är att de nya förskoleavdelningarna ska finnas vid Remonthagen och på Hofvallen.

– Det är ett stort åtagande och en stor åtgärd som är kostsam. Vi vet att det är betydelsefullt för barnen, men också för personalen. Sedan har vi ambitioner på längre sikt att kanske minska ytterligare, partiet centralt säger 15 barn i barngrupperna, säger Niklas Daoson, ersättare i barn- och utbildningsnämnden.

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson konstaterade att det ser bra ut för Östersund.

– Det går bra för Östersund, kommunen fortsätter att växa. Vi var 60 120 invånare den 31 juli, det är glädjande. Det stora orosmolnet är framför allt ungdomsarbetslösheten. Där har vi som kommun tagit ett eget ansvar de senaste åren genom att införa ungdomsanställningar, och det vill vi fortsätta med.