Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha rot-avdrag för kulturen

I valrörelsens elfte timme presenterar Socialdemokraterna sin egen kultur- och mediepolitiska plattform.

- Vi har släppt nyheter hela tiden, dessutom har vi haft en rödgrön process parallellt, säger Leif Pagrotsky.

Det viktigaste förslaget är den extra miljard till kulturbudgetens i dag 6,4 miljarder kronor som de rödgröna partiledarna lade fram i Almedalen i somras. Vad ska då kulturmiljarden användas till? När Socialdemokraterna elva dagar före valet, lägger fram sitt samlade kultur-och mediemanifest är det mesta redan känt, dock inte allt. Bland nyheterna finns mer kultur på äldreboenden, på arbetsplatserna, inom vården men också inom den ordinarie skolundervisningen.

- Inget går så i arv som kulturvanor, säger partiets kulturtalesperson Leif Pagrotsky.

Ökat ekonomiskt stöd ska ges till fria teatergrupper och till amatörkulturen. I tider av ekonomisk nedgång föreslår partiet, förutom förnyat access-stöd, ett rot-avdrag särskilt anpassat för vård av kulturarvet.

Mer uppseendeväckande är kanske att nu även Leif Pagrotsky talar om att utveckla entreprenörskapet inom kulturlivet.

- Det är ingen grundbult för oss, men det är en självklarhet för mig som gammal handelsminister.

Inom mediepolitiken vill Socialdemokraterna bland annat modernisera presstödet till att gälla även digitala medier. Den kommersiella radion ska kunna få tillstånd att göra nationell radio, inte bara regionala sändningar som i dag.

Erika Josefsson

erika.josefsson@ttspektra.se