Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha folkomröstning om vindkraft

Frågan om vindkraft i Moskogen är så viktig att folket borde bestämma. Det anser Andreas Sihvonen, fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna, som vill att frågan avgörs via folkomröstning.

Andreas Sihvonen från Åre tillhör den nya unga generation politiker som kommit in i Årepolitiken efter valet. Han sitter nu för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och har skrivit sin första motion. Den handlar om vindkraft, en stor och viktig fråga, anser Sihvonen.

Det ansåg även Åres kommunfullmäktige när man i juni i år antog en vindkraftplan där Åre kommun fortsatt skulle ställa sig positiv till att Moskogen är ett bra vindläge.

Efter valet blev det helt andra tongångar, vilket Sihvonen reagerar emot.

”Vissa partier har kohandlat bort sin ståndpunkt i frågan i utbyte mot andra fördelar”, skriver han i motionen, med uppenbar syftning på Centerpartiet, som plötsligt bytte fot och gick med på Västjämtlands Väls krav att stoppa vindparksprojektet i Moskogen. Detta mot att VV:s fem mandat skulle ingå i alliansen, som då skulle få stark majoritet och behålla makten i Åre kommun.

Andreas Sihvonen tycker det är ett konstigt sätt att avgöra en så viktig fråga.

– Det var ju ett demokratiskt besluta att anta vindkraftplanen, uppenbarligen har man ändrat ståndpunkt efter valet, säger Sihvonen som ifrågasätter hur detta går ihop med VV:s övriga politik.

– De har ju gått till val på att utöka demokratin, säger Sihvonen som tycker frågan är så viktig att medborgarna själva borde få avgöra.

Han föreslår en folkomröstning med tydlig information om Moskogenprojektets olika aspekter.