Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-utspel: Bättre tillgänglighet i primärvården

Blir det en Socialdemokratisk regering kommer pengar att öronmärkas för en tillgänglighetssatsning i primärvården.

Det slår Ann-Marie Johansson, som kandiderar till landstings/regionråd fast.

– Med en S-regering kommer det att läggas 34 miljoner till vårt landsting, åtta av dem är öronmärkta för en cancersatsning, där de sjuka garanteras behandling efter fyra veckor efter remiss, säger hon.

Här fordras ett samarbete med övriga Norrlandsting eftersom länet är beroende av dem vad gäller onkologer och behandlingar.

– Av de övriga 26 miljonerna vill vi satsa två miljoner på specialistutbildning och kompetensutveckling till sjuksköterskor och undersköterskor. Fem miljoner kommer att läggas på en tillgänglighetssatsning i primärvården.

Hur ska det gå till?

– Vi lägger dit pengarna och sedan får primärvården själva avgöra vilken åtgärd som är bäst hos oss, men vi kommer att kräva en återredovisning.

– Det innebär 40 kronor per invånare så det är ganska mycket pengar. För Östersund blir det 2,4 miljoner och här är tillgängligheten ett problem. Det beror på att det är vakanser ute på hälsocentralerna.

– Med dessa pengar har vi möjlighet att göra en satsning redan nästa år på primärvården.

Om ni inte har läkare så hjälper det kanske inte med tillgänglighetssatsningar?

– De får väl försöka jobba med andra personalkategorier samtidigt som de måste ta in fler stafettläkare.

– Sedan öronmärks 2,5 miljon till satsningar på psykisk ohälsa hos unga och socialpsykiatriskt team som redan är på gång.

– Här är vi beroende av att även kommunerna går in och satsar. Hur det går vet vi inte än, men vi är i varje fall beredd att gå in med pengarna, avslutar Ann–Marie Johansson.