Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S tar ställning för kulturen

Fler barn till kultur- och musikskolan och en konserthall för akustisk musik.
Med Socialdemokraterna vid makten ska Östersund bli kulturstaden som många suktat efter.

Om Socialdemokraterna i Östersund vinner valet 14 september kommer partiet satsa cirka 125 miljoner kronor på olika former av kultursatsningar i kommunen.

Den största potten, 100 miljoner under tre år, står den nya konserthallen för.

– Jag ser för mig att man bygger på biblioteket och ut mot sidorna, som en kropp som sväller över. Det skulle vara läckert. Med utrymme för konsthall, konserthall och lite mer utrymmen, säger Anders Edvinsson (S), ledamot av kultur- och fritidsnämnden.

Om det blir ett regeringsskifte efter valet har också Socialdemokraterna centralt lovat att kommunerna ska få 50 miljoner kronor för att stimulera kommunerna att sänka avgifterna, till under 500 kronor per termin och barn, till kultur- och musikskolorna i landet. I Östersunds kommun är avgifterna redan lägre än så.

– Vi har fått 1000 barn per termin och år som går här, men det är upp till 100 som inte får plats. Vi vill ta bort den kön med den här förstärkningen, säger Anders Edvinsson.

Socialdemokraterna i Östersund har också budgeterat, 1 miljon kronor, för att kunna ta bort kön även om det inte blir ett regeringsskifte.

I budgeten finns det också avsatta pengar för att riksdagen och regeringen ska besluta om att etablera ett Nationalmuseum norr i Östersund.

– Då är vi beredda att ta den årliga driftkostnaden och vi är också beredd att ta en del av investeringen tillsammans med regionförbundet, säger AnnSofie Andersson, (S), kommunstyrelsens ordförande.