Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) styr Östersund utan ansvar

Annsofie Andersson (S) anser att Socialdemokraterna minsann kan styra Östersund. Jag tycker verkligheten säger något annat. Efter 17 år bryter (S) helt abrupt samarbetet med (V). Efter lite tvekan blir (C) den nya samarbetspartnern. Ett samarbete som håller i lite över två år. När man hör företrädare för (C) och (V) märker man att det mest varit ett samarbete på (S) villkor. Dvs de är maktpartiet som samarbetar med de som fogar sig i (S) agenda.

Detta är inget unikt bevis på hur (S) i Östersund agerar. Vi hör hur näringslivet känner sig åsidosatt och ej lyssnade till. Vårens alla utspel och debattartiklar från Svensk Handel är bara några exempel. Samma sak när det var skolnedläggningsdiskussioner. (S) skrämmer upp befolkningen i flera byar för att sedan taktiskt kunna säga att man räddat några skolor, eftersom man enligt socialdemokratiskt logik ej lade ned alla föreslagna. Är det att agera ansvarsfullt och förutsägbart?

Vi ser det i frågan om förbifart Brunflo, där man vägrar ta en diskussion med befolkning och näringsliv i Brunflo för att höra åsikter. Man nöjer sig med ett informationsmöte, sedan har man sin åsikt klar.

Östersund är landets fjärde rikaste kommun. Mycket på grund av kloka beslut på 1960-1970-talet. Bla det av Ragnar Hägerström och Sven O Persson genomförda inköpet av Hissmofors kraftverk. Det framsynta arbetet i Östersundsbostäder/Östersundshem av VD Ulf Werner och mångårige styrelseledamoten Rolf Östlund. Polistiks enighet och samsyn i kommunstyrelse i stora ekonomiska beslut.

Däremot är inte Östersund speciellt bra i andra mätningar. Vi ser det på dåliga resultat i näringslivsundersökningar och skolresultat. Vi ser det i nedläggningar av hörselspår för handikappade barn. När Polisen varnar och kallar Östersund "Amfetaminstaden" då lägger (S) med stödpartier ned Fältarbetsgruppen. I 15 år röstar (S) nej till moderaternas förslag om 2 miljoner extra per år till fritidsgårdarna, så de kan ha öppet på lov och helger.

Samma ologiska beteende ser vi när det gäller förskolorna. För några månader sen drev (S) igenom att öka barngrupperna till 19 barn. Nu är det valrörelse, då lovar de 16 barn trots att de nyss beslutade att öka dem.

Vi Moderater har röstat emot dessa neddragningar på vår välfärd och föreslagit:

# Inga besparingar på skolor och förskolor.

# Mindre barngrupper på förskolorna.

# Inga delade turer i äldreomsorgen.

# Fria arbetskläder till alla förskolepersonal.

# Återstart av fältarbetsgruppen.

# Mera resurser till fritidsgårdar och elevhälsa.

Östersund har råd. De senaste åren har kommunen gått med 300 miljoner kr i vinst. Till viss del genom ökade bidrag från staten, återbetalning av försäkringspremier pga färre sjukpensionärer, samtidigt har (S) varje år sparat på skolor och förskolor.

Vill invånarna i Östersund att välfärden ska vara Prio 1 och att man på ett mera aktivt sätta ska jobba för nya jobb, nya företag och att lyssna till befintliga företagare måste man rösta på andra partier än (S) och (MP).

Jag och Moderaterna är beredda att ställa upp i ledningen av Östersund och vi lovar att ge hela Östersunds kommun en nystart med fokus på bra välfärd och utveckling framåt.

Pär Jönsson (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel