Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-riksdagskvinna väcker incestdebatt

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green vill tänka lite längre än ryggmärgsreaktionen ”fy, usch och äckligt” när det gäller frågan om sex mellan syskon.

Men hon vill inte ändra lagstiftningen om incest.

Annons

– Jag vill inte luckra upp den, säger Green till TT och tillägger att hon inte heller tänker driva frågan om att i lag ändra reglerna om sex mellan syskon.

När Monica Green i förra veckan i en enkät i Expressen fick frågan om hur hon såg på ett aktuellt fall där två syskon åtalats för att ha haft sex med varandra var hennes instinktiva reaktion att det är något motbjudande och fel.

– Sedan tänkte jag lite längre och undrade varför vi säger nej och det enda jag kom fram till var att det genetiska kan bli fel. Men all sex leder inte till barn, det finns preventivmedel, säger hon och understryker att hon är redo att lyssna till ytterligare argument mot om det finns några.

Handlar det bara om synen på moral, väger det inte tungt. Om två 60-åriga syskon samtycker till att ha sex är det, enligt Green, inte givet att samhället ska lägga sig i.

Hon framhåller att hon vill skärpa lagen när det gäller övergrepp mot barn och när någon befinner sig i beroendeställning till den som utför en sexuell handling.

Mer läsning

Annons