Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker: "Villaägarna har fel"

Håkan Lindén från Villaägarna skrev i onsdags om den rödgröna fastighetsskatten, men hans artikel är full av fel.

Annons

Socialdemokraterna har gett tydliga besked om fastighetsskatten. Det förslag vi tagit fram tillsammans med (V) och (MP) innebär att 99 procent av småhusen i landet får sänkt eller oförändrad skatt, jämfört med i dag.

Regeringens nuvarande system – att ett egnahem i Rötviken eller Kälarne beskattas på samma sätt som en jättevilla i Djursholm – är inte rimligt eller rättvist. Vi tycker att alla ska betala skatt efter förmåga. Därför vill vi öka beskattningen av villor med ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner, vilket motsvarar ett marknadsvärde över 6 miljoner kronor. Skatten är 1 procent på det taxeringsvärde som överstiger 4,5 miljoner kronor.

Vi har bett Riksdagens utredningstjänst beräkna hur många hus i Jämtlands län som får höjd fastighetsskatt. Resultatet är 5 hus i Åre, 8 hus i Härjedalen och 7 hus i Östersund.

Tvärtom vad Lindén påstår, vill vi stärka skyddet för de husägare som har lägst inkomster. Man ska inte betala mer än fyra procent av sin inkomst i fastighetsskatt. Det betyder att cirka 55 000 husägare med små inkomster får sänkt fastighetsskatt jämfört med i dag.

De borgerliga partierna lovade i valrörelsen år 2006 att avskaffa fastighetsskatten. Det har de inte gjort. Skatten är kvar men har fått ett nytt namn. Vi vill inte öka boendeskatterna – däremot fördela mer rättvist. Det är bra för hela Sverige.

Till sist vill vi starkt ifrågasätta Lindéns inlägg. Villaägarna är en partipolitiskt oberoende organisation, vars intresse är landets alla villaägare. Artikeln är ett rejält avsteg från denna linje. Vi har inte sett Lindén tidigare kritisera regeringen för att 99 procent av länets husägare har fått höjd fastighetsskatt.

Marie Nordén

Gunnar Sandberg

Berit Andnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel